Uitgelicht

Tekst: Alma Kant

Schoenen in de middeleeuwen
Over schoenen in de vroege middeleeuwen (500 - 1000) is niet zoveel bekend. Onze voorouders hebben weinig afbeeldingen of geschriften nagelaten waaruit we kunnen opmaken hoe hun schoenen er precies uit hebben gezien.

Snavelschoen
In de late middeleeuwen (1200) ontstond er een nieuw soort schoeisel, de snavelschoen. Deze schoen werd door de adel gedragen. De snavelschoen had een lange puntige neus. Het was een echt statussymbool. Hoe rijker iemand was en hoe minder hij hoefde te werken, hoe langer de punt was.

Tripzool
De schoen was echter erg kwetsbaar. Het luxe materiaal waarmee de schoen gemaakt werd, zoals zacht leer of fluweel was niet erg sterk. Daarom werd er een onderschoen ontwikkeld: de tripzool. Dit was een houten zool die door middel van een leren riempje onder de snavelschoen bevestigd kon worden.

Historisch straatje
Op deze manier werd de schoen beschermd. De tripzool werd dan ook voornamelijk buiten gedragen. Het 16de-eeuwse exemplaar op de foto is gevonden in Dordrecht. Het object is onderdeel van de vaste opstelling in Museum IJsselstein en is te zien in het 't Straatje.

De tripzool is in bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.