Canon van IJsselstein

Canon van IJsselstein

laat je meevoeren in de geschiedenis

De Canon van IJsselstein

In navolging van de canon van Nederland heeft de Historische Kring IJsselstein (HKIJ) in 2013 de canon van IJsselstein opgesteld. Deze canon vertelt in veertien bouwstenen de belangrijkste onderdelen van de geschiedenis van IJsselstein. Op verzoek van Museum IJsselstein (MIJ) verwerkte kunstenaar Fedor van Rossem de canon op een bestaande kastenwand in de educatieruimte van het museum.

Wat zie je op de canonwand?

Hoe leefden mensen in dit gebied door de eeuwen heen? Fedor van Rossem tekende drieduizend jaar lokale geschiedenis en erfgoed. Je volgt al kijkend en luisterend als het ware een route door de tijd. Fedor - ook verbonden aan MIJ als Reageerman - legt daarbij verbanden die op het eerste gezicht misschien aan je voorbij gaan. 

Audiotour

Altijd al de belangrijkste momenten in de geschiedenis van IJsselstein willen kennen? Onze speciaal ontwikkelde audiotour leidt je er, aan de hand van de canon in het museum, stapsgewijs doorheen. Fedor van Rossem, kunstenaar én maker van de wandtekening, vertelt de over de IJsselsteinse historie in 14 korte verhalen.

Download de gratis audiotour voor volwassenen
Download de gratis audiotour voor kids


Historische Kring IJsselstein (HKIJ)

De IJsselsteinse canon geeft weer wat iedere IJsselsteiner van zijn of haar geschiedenis zou moeten weten. Er zijn veel parallellen te trekken tussen de Vaderlandse en de IJsselsteinse geschiedenis. Onder leiding van de Historische Kring zal de canon verder worden geactualiseerd en uitgebreid. 

Foto: Fedor van Rossem (Reageerman), 
ontwerper van de canonwand.
Fotografie Tom Zoethout

Educatieve programma's

De onthulling van de canon is de start van een uitgebreid traject. Er is onder andere een tour voor de buitenlocatie door de historische binnenstad van IJsselstein in ontwikkeling. Het bestaande educatieprogramma zal op termijn worden aangepast om aan te sluiten op de canon en er zullen ook nieuwe lessen ontwikkeld worden. Het doel is om uiteindelijk de gehele basisschool (groep 1 t/m 8) te bedienen van educatieve programma's rondom de canon.

>