Ongetemd online
beleef de expositie thuis
Beleef Ongetemd online
Ongetemd - toekomstbeelden van mens en natuur opende 7 maart. Helaas is onze tentoonstelling - rond de vraag of de omgeving van de mens wel zo maakbaar is als we soms geneigd zijn te denken - maar enkele dagen te zien geweest. Covid-19 en de maatregelen om deze pandemie zo klein mogelijk te houden veranderden het dagelijks leven ingrijpend.
Omdat kunst afleiding biedt, je nieuwe invalshoeken toont en omdat de natuur ongetemd haar eigen gang gaat, brengen we Ongetemd op deze pagina online naar je toe. Bekijk hieronder een aantal kunstwerken, lees meer over de kunstenaars en beluister de audiotour.
Ook op Facebook en Instagram (met takeovers van de kunstenaars!) kun je Ongetemd online beleven. En neem vooral een kijkje in ons Kindermuseum.
Op 3 juni werd de tentoonstelling heropend. Ongetemd is tot en met 30 augustus te zien geweest.
Elspeth Diederix
In 2018 initieerde Elspeth Diederix (Kenia, 1971) The Miracle Garden: een openbaar toegankelijke bloementuin gelegen in het Erasmuspark in Amsterdam. Haar tuin is de broedplaats voor haar Miracle Series, de bijzondere foto's van zelfgekweekte bloemen. Haar foto's verschijnen regelmatig op posters door Amsterdam, en met de start van Ongetemd was een narcis in close-up door heel IJsselstein te zien.
Je ziet hier Miracle #6 (2018). Elspeth neemt ons van 26 t/m 29 maart ook mee naar haar wereld via het Instagram-account van Museum IJsselstein. Tip: luister naar de audio-opname bij Elspeth's werk.

Tanja Engelberts
Tanja Engelberts (Nederland, 1987) onderzoekt het landschap door middel van fotografie. En dan vooral de relatie tussen mens, economie en natuur. Fotografie blijft bij Tanja geen plat beeld, ze maakt er sculpturen van.
Hiernaast zie je een werk uit haar serie Passing Cities (2016). De audio-opname over haar project Cities of Desire is hier te beluisteren. Tanja neemt van 15 t/m 19 april het @museumijsselstein account op Instagram over.

Ienke Kastelein
In het conceptuele werk van Ienke Kastelein (Nederland, 1956) vormt waarneming de basis. Haar werk is een zoektocht naar 'aanwezig zijn' en wat dat betekent. In haar fotografie, installaties, perfomances en wandelingen verkent ze de wereld op een zintuiglijke manier.
Haar wandelingen zijn helaas uitgesteld. Wel neemt Ienke ons van 2 t/m 5 april mee van binnenshuis uit naar buiten, op het Instagram-account van MIJ. Ook kun je de audio-opname over Ienke's werk beluisteren.

Inge Meijer
De ongemakkelijke relatie van de mens en haar omgeving, dat is wat Inge Meijer in haar werk onderzoekt. Op welke wijze probeert de mens de natuur naar haar hand te zetten? Met een scherp oog voor de kleine, absurde dingen zet ze ons soms op het verkeerde been.
In de mediatieve film Maple Tree (2017, courtesy AKINCI) zien we de reis van een esdoorn door het typische Nederlandse landschap.

Naomi Mitsuko Makkelie
Naomi Mitsuko Makkelie (Nederland, 1992) verkent in haar schilderijen de betekenis, ethiek en waarde van onsterfelijkheid. Ze onderzoekt de manier waarop toekomst, heden en verleden in elkaar grijpen en elkaar op historisch, wetenschappelijk en cultureel niveau beïnvloeden. Draagt kunst ook bij aan de vertroebeling van informatie?
Naomi neemt van 30 april t/m 4 mei het @museumijsselstein account op Instagram over.
Een van haar werken die in Ongetemd te zien is Seaweed p.4 (2018)

De Onkruidenier
Een heel bijzonder project tijdens Ongetemd is Sweet Sweat. In IJsselstein gaat De Onkruidenier op zoek naar sporen van de zee. Kunnen we ons als mens aanpassen aan een veranderende leefomgeving? Kunnen we onszelf nog evolueren?
De Onkruidenier is een collectief van kunstenaars Jonmar van Vlijmen (Nederland, 1980), Ronald Boer (Nederland, 1981) en Rosanne van Wijk (Nederland, 1994). Met veldonderzoek proberen ze grip te krijgen op de relatie die de mens heeft met haar natuurlijke omgeving.
Leer De Onkruidenier beter kennen! Ze vertellen uitgebreid over Sweet Sweat, in video, beeld en tekst.
De eerste Ongetemd Instagram takeover was in handen van De Onkruidenier, van 18 t/m 21 maart.
Sweet Sweat (2020) foto: Alex van Empel

Johan Rijpma
Johan Rijpma (Nederland, 1984) reflecteert in zijn video's, fotografie en animaties op experimentele en speelse wijze op de relatie tussen controle en de onvoorspelbare gang van het dagelijks leven. Het zijn 'samenwerkingen' tussen de kunstenaar en onderwerpen uit zijn directe omgeving, zoals rolletjes plakband, eetborden en korstmos op stoeptegels.
Tijdens Ongetemd is bij MIJ Johan's film Tiles (2009) te zien. Vanaf 14 mei is de Instagram takeover in handen van Johan.

Koen Taselaar
In het werk van Koen Taselaar (Nederland, 1986) begeef je je in een uniek universum. Hij maakt tekeningen, kleurrijke installaties van keramiek en abstracte zeefdrukken. Vorig jaar nodigde het TextielMuseum Koen uit om in hun TextielLab een nieuw werk voor de collectie te maken. Vanaf dat moment behoort ook textiel tot zijn domein. Bij MIJ zie je dit uitbundige wandkleed: After Long Consideration And Soul Searching The Smoking Croissant Turned Out To Be My Mom (2020, courtesy Cokkie Snoei).
Koen neemt van 8 t/m 10 april het Instagram-account van @museumijsselstein over. Luister op izi.Travel naar de audio-opname bij Koen's fantastische tapijt.
