Licht in de toren

De kasteeltoren


Belangrijke historische plek
De authentieke vroeg 16de-eeuwse kasteeltoren (Loyertoren) is het restant van het eens vermaarde Kasteel IJsselstein. Het is een belangrijke historische plek voor IJsselstein, want hier ligt de basis voor de huidige stad.

Kasteel IJsselstein
De Toren maakte deel uit van het Kasteel IJsselstein. Het kasteel is al in 1888 afgebroken. Het bestond uit een groot complex van gebouwen, torens en muren met een slotgracht er omheen. De fundamenten van het kasteel zitten nog steeds in de grond. En gelukkig is de toren bewaard gebleven. Bekijk de bijzonder gemetselde wenteltrap met fraaie gewelven en de torenkamer met haard, sekreet (toilet) en gevangenis.

Openingstijden Kasteeltoren
Van 29 september tot en met 11 november 2018 is de Kasteeltoren een satellietlokatie voor de manifestatie 'Gendervrij bij MIJ'. Tijdens deze manifestatie is de Toren van woensdag t/m vrijdag uitsluitend geopend  tijdens geplande rondleidingen om 14.00 en 15.30 uur of op afspraak. Op zaterdag en zondag zijn er tussen 13.00 en 15.00 uur doorlopende rondleidingen. Voor alle rondleidingen geldt: aanmelden en kaartverkoop bij het museum aan de Walkade.

Vanwege de vele trappen is de Kasteeltoren helaas niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Een bezoek aan de Kasteeltoren is op eigen risico.