december 2015

'Magische momenten bij MIJ'
Foto: Paul Breuker - Noëlle

12 december 2015 – 6 maart 2016

Opening 12 december 2015


In 'Magische momenten bij MIJ’. Nederlands topfotowerk bijeengebracht i.s.m. DuPho, platform GKf, ervaart de bezoeker verschillende uitingen van documentaire, commerciële en autonome fotografie van leden van platform GKf van DuPho. De tentoonstelling brengt een selectie werken uit het meest recente jaarboek van platform GKf van DuPho 'GKf fotografen 2013/2014' samen.

De foto’s zijn eigenzinnig, kritisch en tonen maatschappelijke betrokkenheid. Dit zien we ook terug in de tentoonstelling. Veel mensen, een paar stadsgezichten en een aantal landschappen. Mensen blijven intrigeren en ontroeren. Zij vertellen hun persoonlijke verhaal zoals gezien door de cameralens van de fotograaf. Lees meer

'Verstreken licht bij MIJ'
Foto: Hans van Ommeren - Troostbomen

12 december 2015 – 6 maart 2016

Opening 12 december 2015


In Museum IJsselstein (MIJ) is van 12 december tot en met 6 maart de tentoonstelling ‘Verstreken licht bij MIJ. Troostbomen: de foto’s en camera’s van Hans van Ommeren’ te zien. Hans van Ommeren fotografeert geen bomen, geen stammen, geen takken. Hij fotografeert licht. Licht fascineert hem.

Laat je in deze tentoonstelling meevoeren door de sferische, surreële werelden waar Van Ommeren uniek in is. Verdiep je in zijn speciale techniek waarmee hij een eigen beeldtaal creëert en bekijk bijzondere camera’s uit zijn verzameling.
Lees meer


Theater, film en muziek bij MIJ

Op de Kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst

Theater Dender speelt: 'Knapzak'
Knapzak is cartoontheater over twee keurige mannen: ze steken hun hand uit in het verkeer en gooien geen prulletjes op straat. Toch gaan ze per ongeluk dood. Dat pikken ze niet. Spelend, dansend en tekenend nemen de mannen van Dender je mee op een avontuur vol onverwachte wendingen.

Avondprogramma bij MIJ:
19.00 - 20.45 uur: Knapzak (theater)
21.00 - 22.30 uur: Warme winterse klanken (muziek)
19.00 - 22.30: Nostalgische kerstfragmenten op het Museumplein (film en horeca)

Kijk hier voor het volledige programma van de avond.

Wanneer: 11 december 2015
Wie: iedereen
Kosten: gratis

Kunsteducatie: broodnodig voor het kinderbrein

Kom knutselen, speuren en ontdekken bij Club MIJ!
Foto: Hans van Ommeren - Coronet Midget (1934-1943)

Wat ga jij doen in de kerstvakantie? Bij MIJ hoef je je in ieder geval niet te vervelen. Club MIJ heeft weer een heleboel leuke activiteiten voor jou de komende maanden.

Je kunt bijvoorbeeld je eigen fotocamera ontwerpen. Of ga je liever op ontdekkingstocht door de tentoonstelling? Alles kan. Tot ziens bij Club MIJ!

Wanneer: 12 december 2015 - 6 maart 2016
Wie: 4 t/m 12 jaar
Kosten: gratis

Collectiestuk uitgelicht: de tripzool
MIJ is erg blij met alle prachtige kunstwerken die door vele kunstenaars tijdelijk ter beschikking gesteld worden. Dit stelt ons in staat om elke keer weer een verrassende nieuwe tentoonstelling samen te stellen. Je zou soms vergeten dat we ook nog een vaste collectie hebben. Met vele waardevolle cultuurhistorische stukken. Wij zullen in de nieuwsbrief en op de website af en toe een bijzonder collectiestuk in de schijnwerpers zetten. Deze keer is dat de tripzool.

Schoenen in de Middeleeuwen

Door: Alma Kant
In de late middeleeuwen (1200) ontstond er een nieuw soort schoeisel, de snavelschoen. Deze schoen werd door de adel gedragen. De snavelschoen had een lange puntige neus. Het was een echt statussymbool. Hoe rijker iemand was en hoe minder hij hoefde te werken, hoe langer de punt was.
Lees meer


Wist je dat.....
  • De HKIJ-lezingen een groot succes waren?
  • MIJ genomineerd is voor de Ondernemersprijs IJsselstein 2016?
  • Er op 20 januari 2016 weer nieuwe tekenlessen voor kinderen starten?
  • We heel blij zijn dat onze Syrische vluchtelingen hebben genoten bij MIJ? 
  • MIJ jou hele fijne feestdagen wenst?
  • Je van harte welkom bent op de Nieuwjaarsborrel van MIJ op 9 januari 2016 om 15.00 uur?

Aan deze nieuwsbrief werkten mee:
Samenstelling en redactie: Karin Doornbos, Catherine Clavaux
Eindredactie: Sheila Stafleu, Amy Stenvert

Indien u de nieuwsbrief van Museum IJsselstein niet meer wenst te ontvangen,
kunt u zich hier afmelden