oktober 2015

Verwacht: 'Mijn IJsselstein bij MIJ, de eigentijdse geschiedenis en 40 jaar Historische Kring IJsselstein'
Foto: de molen in 1985. Slopen of restaureren - HKIJ

In Museum IJsselstein (MIJ) en op twee satellietlocaties is vanaf 10 oktober de tentoonstelling ‘Mijn IJsselstein bij MIJ, de eigentijdse geschiedenis en 40 jaar Historische Kring IJsselstein’ te zien. De Historische Kring IJsselstein (HKIJ) viert dit jaar zijn 40 jarig jubileum, een mooie gelegenheid om terug te kijken en samen met MIJ een tentoonstelling te maken. IJsselstein, een bijzondere stad aan de Hollandse IJssel met een rijk verleden en eigen identiteit. IJsselsteiners zijn trots op de eigen cultuurhistorie. De tentoonstelling zal vooral een feest van herkenning zijn. Lees meer

Waar en wanneer
De tentoonstelling is van 10 oktober t/m 6 december 2015 te zien bij MIJ en op twee satellietlocaties: het Fulcotheater en het Gemeentehuis van IJsselstein. Deze tentoonstelling is een samenwerking van Museum IJsselstein en Historische Kring IJsselstein. De feestelijke opening vindt plaats op 17 oktober 2015. Je bent hierbij van harte uitgenodigd.

‘Natuur bij MIJ, verbeelde landschappen van de IJsselsteinse huisarts/ landschapsfotograaf Frans van Hoogstraten’
Foto: Frans van Hoogstraten - Beam me up, IJsland

In Museum IJsselstein (MIJ) is van 3 oktober tot en met 6 december de tentoonstelling ‘Natuur bij MIJ, verbeelde landschappen van de IJsselsteinse huisarts/landschapsfotograaf Frans van Hoogstraten’ te zien. Hij probeert magische momenten te vangen. Als hij het Noorderlicht najaagt in IJsland of mysterieuze wolken precies boven een rij knotwilgen aan de Nederrijn ziet. “De wetenschap dat het nooit meer precies hetzelfde zou zijn, maken deze momenten nog aangrijpender.” In deze tentoonstelling zijn dromerige voorstellingen met een surrealistisch karakter te zien. Lees verder 

Twee locaties
De tentoonstelling is te zien op twee locaties in IJsselstein. In ’t Koffiehuis van MIJ en in bibliotheek de Poorter. Museum IJsselstein maakt regelmatig gebruik van satellietlocaties in de historische binnenstad van IJsselstein zodat het publiek ook buiten de museummuren met kunst in aanraking komt. De expositie in de bibliotheek is vrij toegankelijk.

Kom knutselen, speuren en ontdekken bij MIJ!
Zin om te knutselen in de herfstvakantie? Kom naar MIJ! En ga aan de slag aan de Club MIJ tafel. Laat je inspireren door de landschapsfoto’s en maak je eigen landschapscollage. Of wil je liever zelf met je eigen ontdekboekje op onderzoek uit in de tentoonstelling of samen met je ouders met de kijkwijzer? Alles kan!

En natuurlijk ben je ook na de herfstvakantie welkom om te komen speuren en knutselen.

Club MIJ, speciaal voor jou!

Wanneer: 3 oktober t/m 6 december 2015
Wie: 4-12 jaar
Kosten: gratis


Tweedaagse workshop radio maken
Foto: Moritz Ebinger in de studio

Schuilt er een DJ in jou? Leer radio maken in de herfstvakantie onder leiding van de ervaren Zwitserse kunstenaar Moritz Ebinger. Je leert de basisbeginselen van het radio maken. Van de technische kant tot het verkennen van wat radio mag/kan zijn. Alles komt voorbij in deze tweedaagse workshop!

Reserveren verplicht: reserveren@museumijsselstein.nl

Wanneer: 21 en 22 oktober 14.00 – 16.00 uur
Wie: 10-15 jaar
Kosten: gratis

Lezing: 40 jaar IJsselstein
Foto: verdwenen vernieuwing. Kleuterschool hoek Touwlaan/Kasteellaan. Gebouwd in 1959 en gesloopt in 1992. - HKIJ

IJsselstein is in de afgelopen 40 jaar steeds meer ‘stad’ geworden met een zichtbaar historisch DNA. Ook immaterieel (het rijke verenigingsleven) is IJsselstein onderscheidend herkenbaar. De tijdgeest is nu anders dan 40 jaar geleden. We communiceren op nieuwe wijze en dat verandert dagelijks. Daar waar we 40 jaar geleden nog over ‘onze geschiedenis’ spraken hebben we het nu over ‘cultuurhistorische beleving’.

HKIJ-voorzitter Bart Rietveld laat zien hoe in de afgelopen 40 jaar de kijk op IJsselstein is gegroeid en  veranderd. Een tijdreis door onze eigen geschiedenis.

Graag reserveren via: reserveren@museumijsselstein.nl

Wanneer: 29 oktober 20.00 – 21.30 uur
Wie: iedereen
Kosten: gratis

Dialezing: IJsselstein zoals het was
Foto: Vinex. IJsselstein 1930. Stad in de polder. - HKIJ

Een begrip voor de liefhebber van oud IJsselstein. De dia-avonden van de Historische Kring gepresenteerd door Bep Murk. Herinneringen zichtbaar voorzien van deskundig en humoristisch commentaar. Door het feest van herkenning voelde iedereen zich hierbij thuis. "Mijn IJsselstein" klonk het regelmatig. Hoewel een dagje ouder heeft Bep niets van zijn kennis verloren en op verzoek van de HKIJ zal hij nog twee keer een ‘dia-avond’ verzorgen. Dat kan niet voor een groot publiek. Dus wees er snel bij!

Graag reserveren via: reserveren@museumijsselstein.nl

Wanneer: 5 en 19 november 20.00 – 21.30 uur
Wie: iedereen
Kosten: gratis

Wist je dat.....
  • MIJ bij de 14 genomineerden voor het Slimste Bedrijf van NL 2015 zit?
  • Er bij voldoende aanmeldingen een tekencursus voor volwassenen gaat starten?
  • Er in de maand november rondleidingen (HKIJ-tentoonstelling) speciaal voor ouderen zijn?
  • Suzanne den Haan twee prachtige stukken van Henk Wieman speelde bij de opening van de 'Natuur in MIJ'?
  • MIJ een echte 'jaren 70' stijlkamer als onderdeel van de HKIJ-tentoonstelling heeft ingericht?
  • De houten miniatuur-stoeltjes van de wedstrijd bij MIJ nog kunnen worden opgehaald t/m zondag 25 oktober?


     

Indien u de nieuwsbrief van Museum IJsselstein niet meer wenst te ontvangen,
kunt u zich hier afmelden