juli 2014

Kijkje achter de schermen bij MIJ
De voorbereidingen voor de tentoonstelling Ongekend Kant bij MIJ, thema-expositie van trouwjurk tot hekwerk, zijn al maanden geleden gestart. De opbouw  van de veelbelovende en afwisselende tentoonstelling is in volle gang. 
In april startten enkele kunstenaars al met het opbouwen van hun kunstwerken in de kasteeltoren en de Waag. De IJsselsteinse kasteeltoren blijkt een perfecte expositieruimte te zijn voor hedendaagse installaties. Kunstenaars Tanja Smeets en Tamar Frank werden meteen enthousiast van de unieke locatie. Het lijkt wel of hun kunst in de kasteeltoren is ontstaan en gegroeid. In de torenkamer zijn honderden fosforescerende draden gespannen die langzaam opgloeien. De kunstenaar programmeert ledlampen,  wat leidt tot een indrukwekkende ervaring. De draden hebben wel  iets van magische spinnenwebben. Het werk van Tanja is erg organisch en lijkt wel uit de gewelven te groeien. 
Er wordt op dit moment ook druk gewerkt door Sandra Hendrikse om haar installatie met 555 jeansvlinders in de toren te monteren. Het technische klusteam en de conservatoren richten in de laatste twee weken van mei het museum en de Waag in. Er zal getimmerd, geschilderd en gewerkt worden om alle foto’s, schilderijen, trouw- en doopjurken, kanten kappen, designmeubels, en stillevens zo mooi mogelijk te presenteren. Benieuwd naar een kijkje achter de schermen? Hou onze Facebookpagina in de gaten! Daar kunt u onder andere zien hoe Sandra Hendrikse buiten aan het werk is met haar kanten bloemen.

Opening ‘Ongekend kant bij MIJ’
Museum IJsselstein nodigt u met veel genoegen uit voor de opening van de tentoonstelling Ongekend kant bij MIJ, van trouwjurk tot hekwerk op 31 mei om 15.00 uur.
 
Waar denkt u aan bij kant?
In deze tentoonstelling komt de grote verscheidenheid van kant tot uiting; van fijn gekantkloste kleedjes tot stoere bouwhekken met kantmotief, van traditionele kanten kappen tot hedendaagse fotografie. Een betonnen tafel met ingedrukt kantmotief tegenover een klassiek stilleven. Of zelfs complete installaties waar u door heen kunt lopen. Worden lichtgevende kanten kragen echt de toekomst? In deze veelzijdige tentoonstelling zijn foto’s, designobjecten, tekeningen, schilderijen, textiel, installaties en keramiek te zien. 

Prachtige contrasten tussen hedendaagse kunst en historische gebouwen.
Ongekend kant bij MIJ is te zien op drie locaties in de historische binnenstad van IJsselstein. In het museum en de Waag, maar mis ook zeker niet de 16e eeuwse kasteeltoren waar kunstenaars ter plekke indrukwekkende (licht)kunstwerken hebben gemaakt die niet alleen voor het oog zijn maar vooral ook om met je hele lichaam te ervaren.
- 14:30 Inloop en ontvangst
- 15:00 Welkomstwoord: Bespiegelingen op de tentoonstelling door de conservatoren
- 15:15 De tentoonstelling wordt geopend door Willemien Ippel, founder Crafts Council Nederland
- 15:30 Bezichtiging tentoonstelling 

 
Deelnemende kunstenaars:
Studio DEMAKERSVAN  Joep Verhoeven, Danielle Kwaaitaal, Hendrik Kerstens, Cas Oorthuys, Mary Waters, Isabel Ferrand, Tanja Smeets, Tamar Frank, Sandra Hendrikse, Annemiek Vera, Hansje van Halem, Doreen Westphal, Louise te Poele, Maartje Jaquet, Jan Willem Kaldenbach, Wilm Wouters, Anouk van de Sande, Rogier van der Heide, Robin Kolleman, Johannes Antonius Canta, Maarten Schets, Claes Iversen.
 
De tentoonstelling ‘Ongekend kant’ is van 31 mei - 21 september 2014 te zien bij MIJ

Hoe maak je kant? Ontdek het bij MIJ
In de prachtige tentoonstelling 'Ongekend kant' komt de grote verscheidenheid van kant aan bod. Daarnaast wordt er op een aantal dagen een demonstratie kantklossen gegeven. En: u mag het zelf ook proberen!
 
Kantklossen is een oud ambacht dat waarschijnlijk in de 15e eeuw is ontstaan. Kloskant wordt gemaakt met behulp van kantklosjes. Deze klosjes worden in paren gebruikt. Om deze klosjes worden draden gewikkeld. Een ervaren kantklosster kan werken met honderden klosjes tegelijk, die zeer snel om elkaar heen geslagen worden. Kunt u dit ook? Zie hoe vakkundige handen de ingewikkeldste patronen kantklossen en probeer het zelf ook tijdens de demonstraties. We nodigen u graag uit! 
 
Kosten: entreekaartje - demonstraties gratis
31 mei, 21 juni, 23 augustus en 13 september, van 13.00 tot 17.00 uur.

bron foto: Wikimedia - Kantschool Brugge (Carolus)

Workshop String Art 7 juni
Noteer alvast in je agenda! Leuke workshop bij MIJ!
Sla op een plankje hout kleine spijkertjes in een patroon, span langs de spijkertjes garen in felle kleuren en zie daar: een geheel eigen kantkunstwerk!

Voor volwassen en kinderen vanaf 10 jaar.
 
Kosten: entreekaartje, workshop gratis
7 juni, 14.00 tot 16.00 uur

bron foto: candyribbonsweets.com
Indien u de nieuwsbrief van Museum IJsselstein niet meer wenst te ontvangen,
kunt u zich hier afmelden