december 2013

In gesprek met kunstenaar Daan de Jong
Op woensdagavond 27 november deelt kunstenaar Daan de Jong zijn bijzondere kijk op wolken met u. Dit avondprogramma biedt een boeiende rondleiding en een interview met de kunstenaar en de conservator van het museum. De Jong zal vertellen over zijn werk en zijn fascinatie voor wolken en zijn andere inspiratie de sfeervolle muziek van bijvoorbeeld Debussy en Rachmaninov. Bent u nieuwsgierig geworden?

Lees meer

Nieuwe tentoonstelling ‘Signed’ van Marieke Gaymans in ‘t Koffiehuis
Portretfotograaf Marieke Gaymans debuteert met een bijzonder fotoboek ‘Signed’. Hierin zijn de karakters van 27 IJsselsteinse kinderen tussen acht en twaalf jaar gefotografeerd. Gaymans noemt haar fotoboek een zoektocht naar de puurheid van kinderen.

Gaymans: ‘De kinderen bevinden zich in een vroeg stadium van hun sociale en maatschappelijke ontwikkeling, waarin zij veranderen van "gewoon zijn wie je bent" in een individu dat steeds meer rekening houdt met zijn omgeving. In deze levensfase komt het karakter van een kind naar voren.’

Lees meer

Workshop Kunst op je gezicht
Deze workshop is voor alle leeftijden en wordt gegeven door portretfotografe Marieke Gaymans op de zondagmiddagen 15 december en 19 januari. In deze workshop creëer je, samen met je familie/gezin/groep (minimaal twee personen), met schmink kunstwerken op elkaars gezicht.

Het resultaat, een prachtig kunstwerk op het gezicht van één persoon, wordt vastgelegd door Marieke Gaymans. Een kleine afdruk krijg je na een week thuisgestuurd.

Lees meer


Een groot succes: de kinderopening
Op zondagmiddag 10 november opende mij zijn deuren speciaal voor kinderen.

Met een speciaal programma werd de tentoonstelling In de Wolken ook geopend voor kinderen. Zij werden welkom geheten door een engel op een wolk en bij binnenkomst in het Museum betraden zij een wereld van Wolken met een kinderfilm die zich afspeelde in de Wolken. Vervolgens mochten ze mee met Erik de Wolkenplukker door de tentoonstelling.

De bekende prentenboeken­schrijver Koos Meinderts heeft daarna voorgelezen uit zijn boek de Man in de Wolken.
 
Lees meer

De Kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst
Op 13 december wordt de binnenstad van IJsselstein betoverd. De Kerstavond van Mevrouw Klein Sprokkelhorst is inmiddels een traditie. Heeft u 13 december al in uw agenda genoteerd?

Op bijzondere locaties, waarvan normaal de deuren gesloten blijven, wordt u verrast door intieme concerten, wonderlijke vertellingen, betoverende dans in sfeervolle taferelen. Mis deze betoverende avond niet in de binnenstad.

Bij mij kunt u luisteren naar zang van straatschoffies in Dickenskostuums en liedjes van weemoed en andere gevoeligheden van kleinkunst artiest Meike Veenhoven. Of kom kijken naar romantische kerstfilms in onze openlucht bioscoop!

Wanneer: 13 december 19.30- 22.30 uur

Sint-Nicolaas
De Sint is weer in het land!
Een mooie aanleiding om dit mooie beeldje uit de collectie van mij onder de aandacht te brengen.

Sint-Nicolaas wordt wel als patroonheilige van IJsselstein beschouwd omdat twee kerken zijn naam dragen. De Basiliek van de Heilige Nicolaas krijgt pas in 1972 deze officiële naam. Ter ere daarvan maakt A.J. van Veldhuijsen dit mooie houten beeldje.

Aan Sint-Nicolaas, de beschermheilige van kinderen, liggen verschillende legendes ten grondslag zoals de hier voorgestelde legende van de drie scholieren die door een herbergier worden gedood maar door Sint-Nicolaas weer tot leven worden gewekt.

Dit kleine beeldje (34 centimeter hoog) is te zien in ’t Historische straatje bij mij. En niet alleen in december! 
Indien u de nieuwsbrief van Museum IJsselstein niet meer wenst te ontvangen,
kunt u zich hier afmelden