oktober 2013

Finissage 'Veel Liefgs' en interview met Margriet Smulders en Frank Bezemer - 29 september
Zondag 29 september 14.30 uur feestelijke afsluiting van de tentoonstelling.
Het programma van de middag is als volgt:
14.30 uur: Inloop en ontvangst
15.00 uur: Welkom, Bert Murk en Frank Welkenhusen gaan in gesprek met de kunstenaars.
15.20 uur: Performance Vonk: Hedendaagse muziek met een grote rol voor het publiek. Geprogrammeerde geluiden, gloeilampen en geluk. VONK bestaat uit Gerjan Piksen en Boris Bezemer.
15.35 uur: Bezichtiging tentoonstelling (vanaf 13.00u. mogelijk)
 
VONK heeft een nieuw stuk gecomponeerd speciaal voor 'Veel liefgs'. Net als in de tentoonstelling staat ook in dit stuk de liefde centraal. Het begint overzichtelijk met een klein vonkje, en dan gaat het groeien tot het groot en onbegrijpelijk is.

Vier bevlogen muzikanten zullen dit werk uitvoeren: Tseroeja van den Bos (viool), Marijke van Essen (fagot), Tim Achthoven (altsaxofoon) en Rinske Bosma (cello).

Opening Wolkententoonstelling - 5 oktober 14.30 uur
Kijkt u wel eens naar de lucht? Als dat niet zo is, zou u dat eens vaker moeten doen, anders mist u veel moois. Kunstenaars turen al eeuwen lang naar voorbijtrekkende wolken en proberen die zo goed mogelijk op het doek en met de fotocamera te vangen.

Wolken en luchten hebben altijd een belangrijke rol vervuld in de kunst en vooral de Hollandse luchten en wolken van 17de eeuwse meesters zijn wereldberoemd. Deze traditie is voortgezet door hedendaagse kunstenaars.

In deze tentoonstelling zijn foto’s, installaties en schilderijen te zien van Berndnaut Smilde, JCJ Vanderheyden, Daan de Jong, Wout Berger, John Körmeling en Marisca Voskamp.

Laat u inspireren, verrassen en meevoeren in de poëtische wereld van deze kunstenaars. Ontdek hoe zij ieder op een eigen verrassende wijze dit natuurfenomeen interpreteren en zichtbaar maken.

Het programma van de middag is als volgt:
14.30 uur:
Inloop en ontvangst
15.00 uur: Fred Wagemans, kunsthistoricus en lid van Raad van Advies mij | museumijsselstein, zal ingaan op het onderwerp wolken in de beeldende kunst.
15.20 uur: Pieter de Jong, pianist en componist zal een stuk van Chopin ten gehore brengen.
15.40 uur: Bezichtiging tentoonstelling (vanaf 13.00u. mogelijk)

Participatiemaatschappij begint bij mij!
Koning Willem-Alexander sprak in de Troonrede over de verandering van de verzorgingsstaat in de participatiemaatschappij.

Zijn uitspraak leverde nogal wat commotie op, maar mij | museumijsselstein is er al klaar voor! mij kan namelijk niet bestaan zonder de grote inzet en betrokkenheid van de vele medewerkers. mij gaat over samenwerken, met z’n allen iets voor elkaar boksen.

Deze samenwerking wordt erg mooi geïllustreerd in een kunstwerk van Marisca Voskamp dat in de tentoonstelling ‘In de Wolken’ te zien is. Dit organische werk, een wolk van opgeblazen plastic zakjes, is begonnen als een samenwerkingsproject van de kunstenaar met veel medewerkers van mij.

Ook u kunt hierin nog participeren! Tijdens de tentoonstelling gaat deze wolk met behulp van de bezoekers verder in grootte toenemen en door ieders deelname zal dit resulteren in een prachtig poëtisch kunstwerk. Zo participeren maakt toch blij?
 

Concert Marloes Wekking op fortepiano - 6 oktober
Een benefiet-concert op fortepiano door Marloes Wekking in het koffiehuis bij mij.
Mozart was verrukt over de nieuwe uitvinding in zijn tijd: de fortepiano en Marloes maakt daarom met u een muzikale ontdekkingsreis naar de wereld van de fortepiano en de muziek van Mozart en zijn tijdgenoten. NB: Het concert is ook interessant voor kinderen vanaf 6 jaar.

U kunt het concert combineren met een bezoek aan onze nieuwe expositie: ‘In de wolken’ met prachtige werken van o.a. Daan de Jong, Wout Berger, Berndnaut Smilde, Marisca Voskamp, JCJ Vanderheyden en John Körmeling

Het concert is op zondag 6 oktober van 14.30 – 16.00 uur
(inloop vanaf 14.00 uur)
Aanmelden is (vanwege het aantal plaatsen) gewenst, via: reserveren@museumijsselstein.nl
Entree: gratis. Wel geldig entreebewijs voor museum
(Gratis voor Vrienden van mij of met museumjaarkaart).

Bijzondere tekencursus voor kinderen! - start: 30 oktober
Op 30 oktober start er bij mij een tekencursus voor kinderen van 8 jaar en ouder. Trea Mekel geeft al een aantal jaren met veel succes deze speciale cursus in Utrecht. Zij maakt gebruik van de Betty Edwards methode en heeft deze speciaal aangepast voor kinderen.

Kinderen leren in de cursus niet door te tekenen naar de werkelijkheid of het aanleren van technieken maar door bij het creatieve proces beide hersenhelften te integreren en te gebruiken waardoor er verbluffende resultaten worden bereikt!

Kijk beslist eens naar de resultaten op haar website: www.treamekel.nl onder het kopje tekenlessen.

 De cursus bestaat uit twaalf lessen op woensdagmiddag van 13.00 - 14.30 uur. Bij voldoende deelname wordt er ook nog een gegeven op dezelfde dag van 15.00 - 16.30 uur. 
Start van de cursus is 30 oktober en de prijs voor 12 lessen bedraagt €180,00.

ANWB Museumcheck door mindervaliden bij MIJ
Is een bezoek aan een museum ook leuk als je slecht ter been bent of in een rolstoel zit? Die vraag staat centraal bij het bezoek van bijna 4.000 vrijwilligers aan 36 musea in heel Nederland. De Museumcheck is een initiatief van de ANWB en de Nederlandse Museumvereniging.
 
De bezoeken aan de musea vinden in de maand oktober en november plaats. Aan de hand van een vragenlijst gaat een vrijwilligersduo, bestaande uit een mindermobiele museumbezoeker en een begeleider, aan de slag.

Musea (waaronder ook mij) krijgen op deze manier praktische handvatten om een bezoek nog leuker te maken. mij werkt graag mee om ook mindervaliden een leuke museumervaring te bieden. 

Wij zoeken nog vrijwilligersduo’s die ons museum kritisch willen onderzoeken. Meedoen? Kijk op www.anwb.nl/vrijwilligers voor deelname of meer informatie.

Proeverij groot succes met meer dan 600 bezoekers!
Afgelopen 15 september organiseerde mij in samenwerking met Vrouwen&IJsselstein een proeverij. Meer dan 600 bezoekers hebben de proeverij en de tentoonstelling ‘Veel liefgs’ bezocht. mij was ook een stopplaats van een fietstocht, georganiseerd door Lions en Rotaryclub.

Eerlijke en heerlijke producten konden worden geproefd en gekocht. Standhouders informeerden en adviseerden bezoekers over gezonde, biologische of fairtrade voeding.

Bovenal was de samenwerking tussen IJsselsteinse ondernemers, Vrouwen&IJsselstein, Lions en Rotary en mij een groot succes. Ondernemend en cultureel IJsselstein konden elkaar op deze prettige manier reuze versterken.

Volgend jaar wat mij betreft zeker een vervolg!
Namens mij bedanken wij de samenwerkingspartners en standhouders hartelijk voor deze prachtige dag.
Indien u de nieuwsbrief van Museum IJsselstein niet meer wenst te ontvangen,
kunt u zich hier afmelden