World Flag op de Oude Nicolaaskerk

sep 14

World Flag van Sarah van Sonsbeeck wappert op de Oude Nicolaaskerk

Zaterdag 12 september, op Open Monumentendag, werd door het vlaggengilde een heel bijzondere vlag gehesen op de Oude Nicolaaskerk. Kunstenaar Sarah van Sonsbeeck ontwierp de vlag, die verbinding en ruimhartigheid symboliseert. Tijdens de onthulling speelde trompettist Eric Vloeimans.

Video: Eddo Hartmann


Op de Oude Nicolaaskerk in IJsselstein werd zaterdag 12 september de World Flag van beeldend kunstenaar Sarah van Sonsbeeck gehesen. In haar vlag, die staat voor solidariteit en openheid in een tijd van crisis, vloeien de Nederlandse vlag en de vlag van IJsselstein samen. 

Van Sonsbeeck ontwierp deze vlag speciaal voor de nieuwe tentoonstelling van Museum IJsselstein, Empathie | Geen mens is een eiland. De vlag werd onthuld op Open Monumentendag, op een monument dat gotiek, renaissance en Amsterdamse School verenigt. Voor het eerst wappert er op de Oude St. Nicolaaskerk een andere vlag dan de Nederlandse danwel de IJsselsteinse. Het vlaggengilde heeft voor het project van Van Sonsbeeck een uitzondering gemaakt, omdat haar werk verbinding en ruimdenkendheid stimuleert. De kunstenaar maakte in het kader van de tentoonstelling over empathie ook werk voor de Nicolaasbasiliek: het gouden vlak Square Ascension (2020) en de installatie Anti Drone Tent (2012).

Cultureel erfgoed brengt historie tot leven, beeldende kunst opent een nieuwe invalshoek binnen het eigen tijdsraam. Beide stellen de kijker in staat zich te verplaatsen in de wereld van een ander. Met het hijsen van Sarah van Sonsbeeck’s vlag komen deze factoren prachtig samen.

Daar werd tijdens de onthulling nog een dimensie aan toegevoegd. Eric Voeimans wordt omschreven als ‘tovenaar op de trompet’ en is in zijn muziek even grensverleggend. De waardes uit het werk van Sarah resoneren in zijn stukken.

Op zaterdag 19 september wordt de tentoonstelling Empathie | Geen mens is een eiland als geheel geopend. Je kunt je hier aanmelden voor een van de timeslots.

>