Wandelen met kunstenaar Ienke Kastelein en gast als gids

okt 07

Wandelen met Ienke Kastelein en een tweede kunstenaar als gids

In het kader van Ongetemd | Toekomstbeelden van mens en natuur organiseerde kunstenaar Ienke Kastelein deze zomer een serie wandelingen in en rondom IJsselstein, waarbij een gast-kunstenaar aansloot voor een bijzondere invalshoek. 

Wandelen als kunst

Wandelen kent een lange traditie binnen de kunst. Richard Long en Hamish Fulton toonden vanaf de jaren ’70 de sporen van hun wandelingen in de context van het Museum met foto’s, teksten en sculpturen. Bas Jan Ader dwaalde in de nacht door de straten van Los Angeles op zoek naar het wonderbaarlijke. De situationisten in Parijs brachten met hun “derives” een ongetemde laag aan in de straten van de stad, een tegenkracht van de spektakelmaatschappij met de leus: onder de stoep het strand!

Ienke Kastelein, zintuiglijk wandelen

De wandelingen van Ienke Kastelein zijn op te vatten als een vorm van zoekende kunst, waarbij drie aspecten voorop staan:  de deelname van de toeschouwer, het zintuiglijk waarnemen en het bezien van het (stedelijk) landschap als schouwtoneel.

De wandelaar staat via zijn voeten in verbinding met de grond en maakt tegelijk neurologisch contact met zijn brein. Het wandelen activeert bespiegelend denken en via zintuiglijke prikkelingen herinneringen en scheppend vermogen.

Elke wandeling van Ienke Kastelein kent een eigen kader en een specifieke invalshoek.

Wandelingen voor Ongetemd | Toekomstbeelden van mens en natuur

Ienke Kastelein gaf twee series van drie wandelingen voor. Van de tweede serie, de workshop Zintuiglijk Wandelen, zie je hier een foto-impressie.

De eerste serie wandeling vond plaats met drie andere kunstenaars als gast. Op zondag 12 juli vond Zoektocht naar Zaailingen plaats, een wandeling met Hans van Luntereren. Op zaterdag 1 augustus: Aanwezige Verte, een avondwandeling met Nikos Doulos. En op zondag 16 augustus wandelde een groep naar de Boogbrug bij Vianen met Wim van Sijl, in Wandeltocht als Brug. 

Hieronder zie je een foto-selectie van de wandelingen. De foto's zijn genomen door Ienke Kastelein, Hans van Lunteren en Amy Stenvert.

Zoektocht naar zaailingen | Ienke Kastelein
& Hans van Lunteren

Beeldend kunstenaar Hans van Lunteren houdt zich specifiek bezig met zaailingen als vormend ecologisch principe; hij is getogen onder de rook van het Werkspoorkwartier in Utrecht.

Zaailingen zijn planten en bomen die spontaan opkomen waar ze ruimte vinden en met rust gelaten worden. Ze hebben een eigen karakter en vertegenwoordigen het ongetemde. Wat hebben zaailingen in een stedelijke omgeving te bieden?

Aanwezige verte | Ienke Kastelein
& Nikos Doulos

Beeldend kunstenaar Nikos Doulos, afkomstig uit Athene, houdt zich bezig met de nachtwandeling, onder meer in het Werkspoorkwartier in Utrecht als onderdeel van UNMAKING THE NETHERLANDS, een project van Expodium. 

In het donker komen verhalen tot leven die anders verborgen blijven. De nacht is onvoorspelbaar en maakt speels en vindingrijk. Wat komen we tegen in donker?

Aanwezige Verte is een stille wandeling naar de Gerbrandy Toren onder leiding van kunstenaar Nikos Doulos. Het kader van de wandeling wordt gevormd door gedachten over nabijheid, over zorg en afstand, en hoe wij met ons lichaam zenden en ontvangen. Met de buurten van IJsselstein als decor van de wandeling krijgen de deelnemers persoonlijke notities te lezen die ze via WhatsApp op hun telefoon ontvangen.

Wandeltocht als brug | Ienke Kastelein
& Wim van Sijl

Wim van Sijl uit IJsselstein is beeldend kunstenaar, erfgoedkunsthoeder en brugwachter. Ook beheert hij Coal.2, satelietlocatie van MIJ.

Een brugelement van de brug bij Zaltbommel vond onder zijn hoede de weg terug naar het Museum van Zuilen nabij het Werkspoorkwartier in Utrecht waar het ooit werd vervaardigd.

Deze wandeling voert langs de IJssel en weilanden naar de Boogbrug van Vianen. Een wandeling is een verbinding is zoals een brug een verbinding is. Een stille tocht, een optocht, een bezwering. Deze wandeling is een ode aan de brug.

Museum IJsselstein, de tentoonstellingen

Ongetemd | Toekomstbeelden van mens en natuur is t/m 31 augustus te zien geweest. De wandelingen van Ienke Kastelein vonden ook in september nog plaats, omdat we ze dit voorjaar vanwege de coronamaatregelen moesten uitstellen. 

Lees hier meer over onze huidige tentoonstelling Empathie | Geen mens is een eiland.

>