Turn Panic Into Magic

jun 08

Turn Panic Into Magic

Vanaf vandaag hangt bij MIJ een bijzondere installatie van Erwin Thomasse: Turn Panic Into Magic. Het werk is een bruikleen van het Van Abbemuseum, in het kader van hun collectiepresentatie Dwarsverbanden

Erwin Thomasse, Turn Panic into Magic, 2021


Een lichtbak knippert langzaam aan en uit op het ritme van een ademhalingstechniek om paniekaanvallen te bezweren. Twee en een halve seconden in, vijf seconden uit, twee seconden pauze en opnieuw. Op het dak van het Van Abbemuseum in Eindhoven staat vanaf voorjaar 2022 dezelfde zin in grote lichtletters, een optimistische wensgedachte voor onze ingewikkelde tijd.

Erwin Thomasse, Turn Panic into Magic, 2021

Dwarsverbanden

Deze installatie van Thomasse maakte onderdeel uit van de collectiepresentatie Dwarsverbanden in het Van Abbemuseum. In de eerste editie – getiteld Dwarsverbinding -  presenteerden Marcel van den Berg (1978) en Erwin Thomasse (1972) nieuw werk waarin zij kritisch reflecteerden op de heersende cultuur van eindeloze herhaling. Op internet, televisie, maar ook in instellingen als musea, wordt continu dezelfde informatie rondgepompt. De herhaling perverteert de betekenis – de waarheid – van wat wordt gezegd en gemaakt. Van den Berg en Thomasse wilden letterlijk de straat op en nodigden bezoekers uit hun werk voor een tijdje in huis, op het werk of op school te exposeren. Museum IJsselstein is een van de geselecteerde locaties waar het werk wordt getoond.     

De volgende werken zijn uitgeleend: 

Marcel van den Berg,
The Most Beautifullest Thing in This World, 2021
Van den Berg maakte voor de tentoonstelling in het Van Abbemuseum een honderdtal schilderijen gebaseerd op zijn eigen platencollectie. Ze worden getoond op de wand en zijn te zien in enorme platenkisten. De schilderijen zijn zowel een ode aan de muziek, als ook een biografisch portret van Van den Bergs muzieksmaak.

Erwin Thomasse, 
Turn Panic Into Magic2021
Thomasse realiseerde een lichtwerk dat bestaat uit vijf ritmisch knipperende lichtbakken met de zin Turn Panic Into Magic. De lichtbakken zijn los van elkaar uitgeleend. Op deze manier ontstaat er een nieuwe verbondenheid tussen de verschillende plekken waar de lichtbakken hangen, als een verspreid, zacht ademend netwerk.

>