Nationale Museumweek 2022: 4 t/m 10 april

apr 01
Nationale Museumweek 2022: 4 t/m 10 april

Komende week vindt voor de 8e keer de Nationale Museumweek plaats. Het thema dit jaar is Open je wereld! Het werk dat MIJ koos voor de museumweek is van Isabel Ferrand, te zien in het IJsselsteinse gemeentehuis. En hoewel ons museum gesloten is vanwege de opbouw van de nieuwe tentoonstelling Verwantschap, hopen we natuurlijk dat de actie #museumvrij een groot succes wordt! 

Open je wereld

Waar doe jij inspiratie op? Stap uit je dagelijkse patroon. Verwonder je in het museum, samen of alleen. Open je wereld! is het thema tijdens de Nationale Museumweek, 4 t/m 10 april 2022. Museum IJsselstein is deze week helaas gesloten vanwege de opbouw van Verwantschap, maar gelukkig is het werk dat we als geen ander vinden passen bij dit thema wel te zien: in het gemeentehuis aan de Overtoom. Het gaat om het wandkleed Entre, dat kunstenaar Isabel Ferrand maakte met uitgeprocedeerde asielzoekers van het AZC te Soesterberg. Een werk vol 'welkom' en 'ontmoeting', dat je uitnodigt je te verplaatsen een ander. 

Isabel Ferrand, Entre, 2017, seaofhope

Over Isabel Ferrand, Entre (2017) 

Te zien in het gemeentehuis van IJsselstein, Overtoom 1

Speciaal voor Museum IJsselstein maakte kunstenaar Isabel Ferrand (1962) een nieuw werk, Entre (2017), geïnspireerd op haar eerdere wandkleed Zee (2012). Ferrand werkte hiervoor samen met uitgeprocedeerde vrouwen in het AZC in Soesterberg. Samen borduren ze op gekleurde banden woorden en uitdrukkingen van persoonlijke betekenis. Woorden als ‘welkom’ en ‘ontmoeting’. We lezen de diepste wensen en verlangens, allemaal in hun eigen moedertaal. Om het wandkleed ook aan IJsselstein te verbinden zijn de talen van de meer dan zeventig nationaliteiten die de stad rijk is in het kleed verwerkt. 

Culturele identiteit en erfgoed vormen een rode draad door het oeuvre van Ferrand. Vaak bevat het werk van de Portugees-Nederlandse kunstenaar een biografisch element. Soms in de verwijzing naar een erfstuk of een herinnering, soms in de doorklank van het onbegrip over een politieke situatie of in een algemeen gevoel van vervreemding van haar omgeving. Haar identiteit bevindt zich tussen verschillende culturen in: Portugal, Angola en andere voorheen Portugese koloniën waar haar vader via het leger gestationeerd was, en Nederland. Het leverde haar een scherp oog op voor de parallellen tussen verschillende werelden.  

Isabel Ferrand behaalde in 1999 haar bachelor aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In 2015 een master aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Haar werk is getoond in diverse groeps- en solotentoonstellingen, waaronder: Alles aan Kant, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (2017); Nieuwsgierigheid, Oude Hortus, Universiteitsmuseum Utrecht (2016) en Ongekend Kant, Museum IJsselstein (2014). 

Tekst: Ctrl Art Delete

 

Formele gegevens van het werk:
Kunstenaar: Isabel Ferrand
Titel werk: Entre
Jaar werk: 2017
Afmetingen: 270 x 200 cm (lengte x breedte)

Neem je ook MuseumVrij?

Tijdens de Nationale Museumweek, van 4 t/m 10 april, bieden de ruim 450 musea in ons land je de kans te verwonderen. De museumvereniging maakt het werknemers extra makkelijk om vrij te vragen en onder werktijd het museum in te duiken. Vraag jij ook MuseumVrij?


>