MIJ Slimste bedrijf van Nederland 2015

sep 23

Museum IJsselstein Slimste bedrijf van Nederland 2015

MKB Krachtcentrale maakte op 2 november 2015 bekend dat Museum IJsselstein (MIJ) één van de vier winnaars is van de verkiezing Slimste Bedrijf van Nederland 2015. MKB Krachtcentrale stimuleert slim ondernemen waardoor grootse groei in welzijn en welvaart ontstaat. Slim ondernemen levert een gezonde en duurzame economie en een vitale maatschappij op.

De jury was unaniem en onder de indruk van het unieke nieuwe business concept van MIJ, dat radicaal anders is dan dat van andere musea. Op dit moment vinden er in museumland ingrijpende veranderingen plaats. De jury : “het business concept van MIJ kan wel eens het radicale antwoord zijn op de vraag, hoe moet het dan wel?”

Wat is zo bijzonder aan het business concept van MIJ? 
Twee dingen. Ten eerste: MIJ is een community, een netwerkmuseum. MIJ omarmt iedereen, zowel bezoekers uit diverse doelgroepen als kunstenaars, bedrijfsleven, onderwijs, andere musea, culturele instellingen en MIJ werkt samen. Niet als truc, maar omdat MIJ zo is. Het hogere doel is verbondenheid in de samenleving te creëren door kunst en cultuur.

Ten tweede: de manier van organiseren bij MIJ is SLIM: volledig transparant, organisch groeien, vertrouwen, het beste uit mensen halen. MIJ heeft een platte zelfsturende organisatie.Vanaf de verzelfstandiging in 2012 is er met drie freelance professionals (ca. 1,6 fte), circa 80 vrijwilligers (ca. 7 fte) en maar liefst veertig bedrijven uit de lokale gemeenschap een museum neergezet dat niet meer is weg te denken uit de IJsselsteinse samenleving en brede regio. Het is geworden tot een netwerkmuseum met stevige wortels.

Grote en kleine musea zien MIJ en vragen of ze de kunst af mogen kijken. Dat het hen vaak niet lukt om te kopiëren komt omdat dit concept vraagt om op alle vlakken aanpassingen te doen. Het moet tot in de haarvaten zijn doorgedrongen. MIJ voelt zich de rebel in museumland en is daar trots op.

>