Levensgrote videoprojecties Kasteelheren in de Kasteeltoren

feb 22
videoproject Kasteelheren in de Kasteeltoren
Levensgrote projecties: ontmoet Kasteelheer Floris van Egmond en zijn kleindochter Anna van Egmond, Vrouwe van IJsselstein, in de Kasteeltoren

Hoe was het om vijf eeuwen geleden te leven? Reis mee terug en ontdek het IJsselstein en Bologna van 1530! In de Kasteeltoren laat Fedor van Rossem je kennismaken met twee edellieden die een belangrijke rol speelden bij de komst van een nieuwe tijd - de Renaissance - naar Nederland. 

Erfgoedkunstenaar Wim van Sijl dook de geschiedenis in en schreef zijn eigen kronieken bij de reis die Kasteelheren Floris en Maximiliaan van Egmond in 1530 maakten van IJsselstein naar Bologna. Hij zocht daarbij keramieke beelden van Henk van Rooij uit. Daarover lees je op deze pagina meer. Nu is zijn kijk op deze historie ook verfilmd en het driedelig resultaat is vanaf februari te zien, op groot formaat geprojecteerd op de oude kasteelmuren.

Vanaf de trappen en in de torenkamer wacht je een levendige ervaring, waarin Reageerman Fedor van Rossem je mee terug neemt naar 500 jaar geleden. Kasteelheer Floris van Egmond vertelt in geuren en kleuren over zijn reis naar Bologna, kleindochter Anna van Egmond - van Buren (Vrouwe van IJsselstein, later trouwde ze met Kasteelheer Willem van Oranje) nuanceert her en der vriendelijk zijn 'triomftocht'. Desalniettemin: de ontdekking van de renaissance in het mooie Bologna leidde ook in Nederland een nieuwe tijd in, met de prachtige Pasqualinitoren als topsouvenir.  

videoproject Kasteelheren in de Kasteeltoren

In de Kasteeltoren te zien: Floris van Egmond en Anna van Egmond (de vertrouwde gezichten van acteurs Rinus en Marja). Reageerman Fedor van Rossum neemt je mee terug in de tijd. 

Wanneer kan ik deze videoinstallatie bezoeken?

De Kasteeltoren is in elk geval op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag geopend voor publiek. Voor bezoek op zaterdag: informeer bij de balie in het museum.   

>