Buitenlocaties Empathie | Geen mens is een eiland

nov 05
Empathie | Geen mens is een eiland

Bezoek de buitenlocaties van MIJ

In navolging van de aangescherpte corona-maatregelen is Museum IJsselstein, net als vrijwel alle culturele instellingen, van 5 tot en met 18 november - en wederom van 15 december tot en met 30 maart - gesloten. Gelukkig zijn delen van de tentoonstelling Empathie | Geen mens is een eiland ook buiten te zien. 

Als je in het mooie IJsselstein een frisse neus, kom je langs verschillende buitenlocaties waar kunstenaars als Bernadet de Prins, Sarah van Sonsbeeck en Anoek Steketee het thema empathie belichten. Hieronder nemen we je in vogelvlucht mee langs de kunstwerken die je ook tijdens de lockdown kunt bezoeken.

Museumplein
Suat Öğüt |The First Turk Immigrant or the Nameless Heroes of the Revolution

Het werk TFTI or TNHOTR is een ode aan de Turkse immigrant. Öğüt deed onderzoek naar negen landen waar veel Turkse immigranten zijn komen wonen. Hij koos uit elk land een immigrant die iets heeft betekend voor andere immigranten. Deze groep mensen die meestal om politieke redenen uit het land van herkomst gevlucht waren, kregen hier vaak het label ‘gastarbeider’.

Kronenburgplantsoen
Bernadet de Prins | I want to break free

De IJsselsteinse 'mensenfotograaf' Bernadet de Prins kreeg toestemming om Albanië’s enige vrouwengevangenis te bezoeken. ‘Mij ging het om vrouwenrechten. Albanië is een patriarchaal land. Ik had gehoord dat vrouwen soms zelfs de schuld van hun man, vriend of zoon op zich namen. Vaak hadden ze geen geld voor een advocaat en kregen ze lange straffen.’ Samen met schrijver Paulien Bakker portretteerde ze het gevangenisleven.

Oude St Nicolaaskerk
Sarah van Sonsbeeck | World Flag IJsselstein

World Flag IJsselstein is  gebaseerd op haar eerdere ontwerp World Flag (te zien is voor het Oude Stadhuis). Voor World Flag IJsselstein combineerde Van Sonsbeeck de IJsselsteinse en de Nederlandse vlag. Zo symboliseert de vlag het spanningsveld tussen het nationale en het lokale en vormt het tegelijkertijd een eenheid. 

Sint-Nicolaasbasiliek
Sarah van Sonsbeeck | Square Ascension

Voor de Sint-Nicolaasbasiliek staan vijf paaltjes die, voorheen, een leegte omzoomden. Meestal beschermen dit soort paaltjes iets. Van Sonsbeeck maakte een gouden vierkant van één bij één meter. Het goud reflecteert de hemel, de zon, de wolken, het licht. Het ziet er nooit hetzelfde uit. Ga er maar eens op staan. Wat is daar boven je? 


Overtoom
Niels Post | On Spam, Comment Spam #99

Voor het werk op het Stadhuis/Fulcotheater koos Niels Post een Nederlandstalige tekst uit zijn spamfilter. Een tekst die eigenlijk heel herkenbaar is en waarbij zich er tijdens het lezen al meteen een verhaal in je hoofd ontvouwt. Tegelijk is het ook een vreemd beeld, want wat doet zo'n alledaagse tekst op zo'n hoge plek? En wat wil die tekst van mij? 

Molenplantsoen
Anoek Steketee | State of Being

Naar schatting zijn er in Nederland 10.000 mensen van wie de nationaliteit niet vast te stellen is: ze hebben geen paspoort of identiteitsbewijs. Fotograaf Anoek Steketee gaf deze officieel 'niet bestaande' mensen een gezicht.

Meer over State of Being lees je in dit nieuwsbericht >>

De Plaats
Sarah van Sonsbeeck | World Flag Attempt #8

Tijden van crisis vragen om solidariteit en openheid. De World Flag neemt de kleuren van alle vlaggen ter wereld in zich op. Ditmaal geen harde lijnen tussen de kleuren: de kleuren lopen harmonieus in elkaar over. Het World Flag project is daarmee een stevig pleidooi voor open grenzen en ruimdenkendheid.

Bolwerk
De Onkruidenier | De Peilwachter

Voor Ongetemd heeft De Onkruidenier langdurig onderzoek gedaan naar sporen van de zee in en rondom IJsselstein. De polders worden nu nog drooggehouden. Maar in de toekomst stijgt de zeespiegel en zal onze omgeving er volledig anders uit gaan zien. Hoe? Dat presenteert het collectief op het Bolwerk tegenover het museum. Ze zijn geïnspireerd door het werk ‘De IJsselpoort van de stad IJsselstein’ van kunstenaar Jan Weissenbruch (1822-1880). Hierop is een strandje te zien op de plek waar nu het Bolwerk ligt. Dit schilderij is te zien in de vaste collectie van het museum.  

Meer over De Peilwachter lees je in dit nieuwsbericht >> 

Stadswandeling met audiotour

Wat natuurlijk ook altijd kan, is het volgen van de rondleiding langs het prachtige historisch erfgoed van IJsselstein. Deze volg je via een audiotour. De wandeling is via deze link gratis te downloaden >>

>