Buitenlocatie Molenplantsoen: State of Being

nov 09
Nu te zien op buitenlocatie MolenplantsoenIn State of Being portretteert fotograaf Anoek Steketee ‘staatlozen’ 
Onderdeel van Empathie | Geen mens is een eiland

Museum IJsselstein was 5 t/m 18 november tijdelijk gesloten vanwege de coronamaatregelen, maar op buitenlocaties in IJsselstein zijn een aantal kunstwerken uit de huidige tentoonstelling Empathie | Geen mens is een eiland wél te zien. Onlangs werd daar nog een locatie aan toegevoegd: het Molenplantsoen, pal onder korenmolen De Windotter. Hier is het aangrijpende foto-project State of Being vaAnoek Steketee geïnstalleerd.  

Anoek Steketee (1974) staat bekend om haar persoonlijke en indringende werk. Ze verplaatst zich in de achtergrond en levens van gewone mensen die slechts een schakel vormen in een groter systeem. In State of Being portretteerde Steketee mensen (volwassenen en kinderen) van wie de nationaliteit niet vast te stellen is.  

In Nederland is het moeilijk om aan te tonen dat je staatloos bent, omdat er geen identiteitsbewijs voor staatlozen bestaat. Ook is er geen officiële procedure om staatsloosheid vast te stellen. Veel mensen belanden hierdoor in de illegaliteit.  

Naar schatting zijn er in ons land 10.000 personen zonder nationaliteit. Ze hebben geen paspoort of identiteitsbewijs. Reizen, trouwen, studeren, werken of een zorgverzekering afsluiten is vrijwel onmogelijk: formeel bestaan deze mensen niet. Steketee gaf henin opdracht van het Rijksmuseum, een gezicht. 

State of Being is, ondanks de tijdelijke sluiting van musea en culturele doorstroomgelegenheden, vrij te bezoeken tijdens een wandeling door de IJsselsteinse binnenstad 

>