Buitenlocatie Bolwerk: Peilwachter van De Onkruidenier

nov 20
Buitenlocatie Bolwerk: Peilwachter van De Onkruidenier
Onderdeel van Empathie | Geen mens is een eiland

Museum IJsselstein mocht gisteren (19 november)* haar deuren weer openen, na twee weken tijdelijke sluiting. Dit betekent dat de hele tentoonstelling Empathie | Geen mens is een eiland weer te zien is. Een nieuwe buitenlocatie is ook gerealiseerd: op het Bolwerk - tussen het bekende Brandspuithuisje en de IJsselbrug - staat het werk Peilwachter van kunstenaarscollectief De Onkruidenier.

De foto's op deze pagina zijn, tenzij anders vermeld, genomen door Gert Jan van Rooij

* Vanwege de nieuwe lockdown is MIJ gesloten van 15 december tot en met 20 januari. De Peilwachter is wel te zien. 

De zee in IJsselstein

De Onkruidenier deed voor Ongetemd | Toekomstbeelden van mens en natuur onderzoek naar de zee in IJsselstein. Meer informatie over dat project vind je op de pagina Sweet Sweat. Een van de aspecten die De Onkruidenier het meest fascineerde, was het feit dat de Hollandse IJssel tot ver in de 19e eeuw*) een getijrivier was: er was sprake van eb en vloed in IJsselstein. 

Dat kun je nog goed zien op dit schilderij van Jan Weissenbruch (te vinden in de historische collectie van MIJ), De IJsselpoort van de stad IJsselstein

Precies op de plek van het strandje (onder het Brandspuithuisje) tref je nu het Bolwerk. Wanneer je daar nu langs komt, zie je een intrigerende waterinstallatie staan. Wat gebeurt daar? 

Peilwachter

De polders rondom IJsselstein worden nu droog gehouden. Maar in de toekomst stijgt de zeespiegel en zal onze omgeving er volledig anders uit gaan zien. Hoe? Dat verbeeldt deze plexiglazen installatie, de Peilwachter. Water stroomt en spoelt, de hoogte van het peil beïnvloedt al het leven. Het brengt ons terug naar de centrale vraag in de empathie-tentoonstelling Geen mens is een eiland: kun je meevoelen met een ander - ook als die ander een mens uit de toekomst is?    

LOLA

Als je heel goed kijkt, zie je langs de waterkant nog een tweede installatie staan. Dit is LOLA, waterwerkplaats van De Onkruidenier. Stel je voor: een testomgeving voor de zoutminnende mens. Want wat zijn de mogelijkheden van een aquatische evolutie?

LOLA kwam tot stand in samenwerking met ruimtelijk ontwerpbureau Overtreders W

Foto: Trix Berendsen

Over De Onkruidenier

De Onkruidenier is een collectief van kunstenaars Jonmar van Vlijmen (1980), Ronald Boer (1981) en Rosanne van Wijk (1994). Door middel van veldonderzoek proberen ze grip te krijgen op relatie die de mens heeft met haar natuurlijke omgeving. 


*) In 1860 bouwde men in Gouda de Waaiersluis, waarmee de rivier ten oosten van de stad gekanaliseerd werd. Ten westen van Gouda wordt de waterbeweging nog altijd bepaald door het getij van de zee. 

>