Bert Murk neemt afscheid bij Museum IJsselstein

aug 12

Persbericht

Bert Murk neemt afscheid bij Museum IJsselstein 

Een bijzonder moment: na 10 jaar als onbezoldigd en onbevreesd directeur geeft Murk het stokje door  

Bert Murk neemt per 1 oktober 2021 afscheid van Museum IJsselstein (MIJ). Na tien jaar als onbezoldigd directeur en bestuursvoorzitter vindt de onbevreesde Murk het tijd voor iets nieuws. We staan stil bij het feit dat hij zijn vleugels uitslaat met een terugblik op wat hij betekend heeft voor MIJ.  

Toen het gemeentebestuur tien jaar geleden besloot om het voormalige gemeentelijke Stadsmuseum te sluiten, greep Bert Murk die gelegenheid aan om het museum in drie maanden tijd, voor de helft van de voormalige begroting, te verzelfstandigen en daarmee een museum voor IJsselstein te behouden.  

Gedurende de afgelopen tien jaar heeft Bert Murk in samenwerking met een kleine groep professionals, 85 vrijwilligers en veel betrokken IJsselsteiners het voormalige Stadsmuseum in drie fases getransformeerd tot het eigentijdse en relevante museum dat het nu is.  

Reflectie

Museum IJsselstein staat in cultureel Nederland stevig op de kaart. Als relatief klein museum heeft MIJ met Murk kans gezien om zowel aanstormend talent als gerenommeerde namen uit de kunstwereld aan zich te binden. MIJ geldt als werkplaats en ontmoetingsplek. Een plek waar mensen kunnen reflecteren op erfgoed en kunst, op mens en samenleving, op het ontstaan en de rijke geschiedenis van IJsselstein, op verleden en toekomst.  

Enkele hoogtepunten die onder Murk bereikt zijn: Museum IJsselstein werd in 2015 door de MKB Krachtcentrale uitgeroepen tot het Slimste bedrijf van Nederland, ontving in 2019 de Regenboogpluim van COC Midden-Nederland en Bert Murk mocht in 2019 van de Stichting Kunstweek de Gouden K in ontvangst nemen. 

De afgelopen tien jaar heeft MIJ maarliefst 35 tentoonstellingen gepresenteerd. Met trots kijkt Murk terug op spraakmakende manifestaties als Gendervrij bij MIJVrijplaats bij MIJ en recent de empathie-tentoonstelling Geen mens is een eiland 

Een van Bert's hoogtepunten: bovenop The Cage, een kunstwerk van kunstenaar Joep van Lieshout in het kasteelpark in IJsselstein tijdens de manifestatie Vrijplaats bij MIJ | Fotograaf: Ricardo Smit

Nieuwe invulling

Bert Murk heeft aangegeven dat hij buiten IJsselstein nieuwe invulling gaat geven aan zijn missie om met erfgoed en kunst een bijdrage te leveren aan een vitalere samenleving.  

Uiteraard neemt MIJ op feestelijke wijze afscheid van haar gedreven, unieke directeur, met een verrassingstentoonstelling vanaf december. Daarover volgt binnenkort meer informatie.   

Om het museum de komende jaren verder door te ontwikkelen zet MIJ een vacature voor een nieuwe, ditmaal bezoldigde, directeur uit. Mocht je interesse hebben, of iemand kennen die past bij MIJ, je vindt de vacature hier.  

Noot voor redacteuren: Voor aanvullende informatie, interviews en/of hoge resolutie beeldmateriaal, neem contact op met Monika Heldoorn, marketing & communicatie, telefonisch via 030-688 6800 of stuur een e-mail naar monika.heldoorn@museumijsselstein.nl 

>