Beleef buiten zeven eeuwen IJsselstein

apr 19

Beleef buiten 700 jaar IJsselstein

Sinds zaterdag is er weer iets nieuws te zien in IJsselstein: de stadshistorie komt tot leven in de raamvertelling Kasteelheren. Bij Coal.2, in het Molenplantsoen en in het Kronenburgplantsoen beleef je 7 eeuwen geschiedenis. 

Kasteelheren? Wie zijn dat? 

Vier adelen bepaalden de loop van de lokale geschiedenis. Gijsbrecht van Amstel was omstreeks 1300 oprichter van IJsselstein. De volgende twee heren zijn Floris van Egmond en zijn zoon Maximiliaan van Egmond. Zij reisden in 1530 naar Bolognawaar ze de architect Pasqualini ontmoetten. Zij namen hem - en daarmee de renaissance bouwkunst - mee naar Nederland. De vierde heer is Prins Willem van Oranje, Baron van IJsselstein, die rond 1560 het Historisch Stadhuis liet bouwen.  

De sporen die zij nalieten zijn ook vandaag de dag nog duidelijk zichtbaar. Zo had de binnenstad al in de 15e eeuw zijn huidige vorm.  

Wat is er nu te zien?
  • In de etalage van kunstruimte Coal.2 aan de Walkade (om de hoek van het museum) vervullen vier keramische sculpturen van beeldhouwer Henk van Rooij (1938-2014) de rollen van de vier kasteelheren. De werken zijn van buitenaf goed te zienEen begeleidende tekst vertelt ook aan spontane voorbijgangers het verhaal van de adelen;  
  • Buitenexpositie KronenburgplantsoenMensen, stenen en religieRuim 20 borden tonen de relevantie van de kerkgeschiedenis voor IJsselstein. Precies hier ontstond de stad, met de bouw van de Oude Nicolaaskerk. Een kerk die zo bijzonder is – neem alleen al de beroemde Pasqualinitoren – dat er een verzoek wordt ingediend om het monument tot Unesco Werelderfgoed te verklaren; 
  • Buitenexpositie MolenplantsoenVestingstad IJsselsteinDe stadsmuren, aarden wallen, grachten en haven die sinds 1310 de gestalte van IJsselstein bepaalden, verdienen nieuw daglicht en waardering. De kaarten, plattegronden en tekeningen op de borden halen verschillende lagen van het verleden naar het heden. Daarbij is de expo een stevige oproep om de vestingwerken blijvend zichtbaar te maken. Want deze vestingstad is een bekroning tot Rijksmonument absoluut waard.
Kasteelheren in de kasteeltoren

Zodra de musea weer open mogen wordt Kasteelheren aangevuld met een dag-tot-dag verslag van de twee Van Egmonds op reis naar Bologna. In de Kasteeltoren vertelt erfgoedkunstenaar Wim van Sijl (Coal.2) hun verhaal aan de hand van onder meer keramieke paardenhoofden en beschilderde wapenschilden, eveneens van Henk van Rooij.

Kleinschalig geopend

Zaterdag 17 april werd Kasteelheren met een heel klein gezelschap geopend. Hieronder zie je een foto-impressie. 

>