MIJ Academie

Foto: Gustave Courbet - De wanhopige (1843 - '45)MIJ Academie najaar 2018

 

Drie maal Realisme

De term Realisme kent binnen de kunst vele betekenissen. Drie ervan staan deze cursus centraal. Tijdens het eerste college wordt de 19e-eeuwse stroming Realisme behandeld met als hoofdpersoon de eigenzinnige Gustave Courbet. Het tweede college  betreedt de wereld van het magisch realisme van Carel Willink en Pyke Koch. De laatste bijeenkomst gaat in op het zogeheten Hyperrealisme; een wonderlijke stroming die voorbij gaat aan het alledaagse realiteitsbegrip.

Wanneer: donderdag 6, 13 september en 4 oktober (aanvang 19.30 uur)
Wie: volwassenen
Kosten: €30 (inclusief thee / koffie)
Aanmelden: aanmelden@museumijsselstein.nlWindwijzer | Noord, Oost, Zuid en West

Ga tijdens deze bijzondere avond in het Fulcotheater mee op een culturele tijdreis langs de vier windrichtingen. Waai, met IJsselstein als vertrekpunt, naar de verste uithoeken om de frisse wind te voelen van de diversiteit in kunst en cultuur in verschillende tijden. Met bolle zeilen gaan we voort, van de Mercurius van Giambologna - letterlijk gedragen door de wind - tot en met de zwevende steden van Tomás Saraceno en de strandbeesten van Theo Jansen. De avond wordt omlijst met muziek.

Wanneer: donderdag 18 oktober, aanvang 20.30 uur
Wie: volwassenen
Kosten: €12,50
Aanmelden: kaarten verkrijgbaar via het FulcotheaterRabobank Masterclass Kunsthistorie: van bakermat tot iPad art

Van Nachtwacht tot buitenschilders, van baksteengotiek tot 3D-print-sculpturen, de beeldende kunst kent een enorme diversiteit. Hoog tijd voor een rode draad om in dat doolhof de weg te vinden. In vier lezingen worden de diverse perioden, Klassieke oudheid, Middeleeuwen, Renaissance en Moderne tijd, overzichtelijk naast elkaar gezet. 

Door sponsoring van de Vriendenstichting van MIJ en van de Rabobank kan deze serie lezingen worden aangeboden voor slechts 30 euro.

Wanneer: donderdag 1, 8, 29 november, 6 december (aanvang 19.30 uur) 
Wie: volwassenen
Kosten: €30 (inclusief thee / koffie)
Aanmelden: aanmelden@museumijsselstein.nl

 

Maniërisme

In de zestiende eeuw ontwikkelt zich tussen Renaissance en Barok een eigenaardige hofstijl in Italië. Deze stijl, het Maniërisme, kent haar geledingen binnen de beeldende kunsten, de muziek en zelfs in de literatuur. Na de Italiaanse hoven volgt de rest van Europa. Elke plek reageert op een eigen wijze. Zo wandelt dit drieluik van een krankzinnig feestpaleis in Mantua en naakte hofdwerg als tuinsculptuur in Florence, via een bijna absurd peper- en zoutstel voor François I, naar veertigstemmige muziek in Engeland. Ook zal er gekeken worden hoe ons landje aan de Noordzee omgaat met misschien wel de merkwaardigste stijl uit de kunstgeschiedenis.

Wanneer: donderdag 13, 20 december en 10 januari 2019 (aanvang 19.30 uur)
Wie: volwassenen
Kosten: €30 (inclusief thee / koffie)
Aanmelden: aanmelden@museumijsselstein.nl

 

Excursies

 

Art Nouveau Gemeentemuseum Den Haag
 
Kunst- en cultuurhistoricus Aldwin Kroeze geeft een rondleiding door de tentoonstelling ‘Art Nouveau’ in het Gemeentemuseum Den Haag.

Eind 19e eeuw maakt Nederland zich -net als de rest van de wereld- op voor een nieuwe tijd en daarbij hoort een nieuwe vormentaal. Deze nieuwe kunst kent vele benamingen waaronder Art Nouveau, Jugendstil en Slaoliestijl.

Museum IJsselstein schonk hier via één van de MIJ Academiecursussen al uitgebreid aandacht aan. Deze stijl is op dit moment te zien in het Gemeentemuseum Den Haag. Met de expositie 'Art Nouveau in Nederland' is een keur aan werken van topkwaliteit bij elkaar gebracht. Dit geeft goed waar we indertijd internationale roem mee scoorden.

Je staat oog in oog met een sprookjesachtig deel van ons verleden met vogels van Hoytema, de furore van Delft en Amsterdam en niet te vergeten het Haagse eierschaalporselein.

Wanneer: zaterdag 30 juni, 12.00 en 14.00 uur
Wie: iedereen
Kosten: 10 euro (excl. vervoer en entreebewijs)
Aanmelden: niet meer mogelijk
Tekenen in Dierenpark Amersfoort

Ga samen met kunsthistoricus en illustrator Aldwin Kroeze naar Dierenpark Amersfoort voor een dagje dierentuin op een andere manier. Na een introductie en het uitdelen van materialen ga je op pad om de dieren te bekijken en vooral te schetsen. Tekenervaring  is niet noodzakelijk.

In plaats van de veilige omgeving van het museum speelt deze dag zich af te midden van de dieren. De ochtend begint met een introductie en het uitdelen van het materiaal waar we mee gaan werken. De tocht die volgt geeft een heel andere invulling dan het standaard dagje dierentuin. Onder begeleiding wordt er niet alleen gekeken, maar vooral ook geschetst. Om hier aan mee te doen is het niet noodzakelijk om hier veel ervaring mee te hebben. Ook voor hen die eigenlijk nooit tekenen is het een waardevolle en boeiende ontdekkingstocht

Wanneer: zondag 12 augustus, 10.00 uur
Wie: iedereen
Kosten: 15 euro (excl. vervoer en entreebewijs)
Aanmelden: niet meer mogelijk

 

 

Classic Beauties Hermitage Amsterdam

Een inspirerende rondleiding van Aldwin Kroeze door de tentoonstelling ‘Classic Beauties’ in de Hermitage Amsterdam.

Na de rococo keek Europa om zich heen op zoek naar een schoonheidsideaal om verder mee te bouwen. Het werd een blik op de oudheid, maar wel met name via Italië. Daarmee werd een basis gelegd voor een stroming die vandaag de dag te boek staat als Neoclassicisme. Het is een etiket dat veel te kil klinkt voor de charme van de schilderijen van Angelika Kaufmann of de verleidelijke sculpturen van Antonio Canova. Topstukken uit die periode zijn vanuit Sint Petersburg naar Amsterdam gebracht om de confrontatie aan te gaan met zogezegd het Hollywood van ooit.

Wanneer: zaterdag 1 september, 12.00 (vol) en 14.00 uur
Wie: iedereen
Kosten: 10 euro (excl. vervoer en entreebewijs)
Aanmelden: aanmelden@museumijsselstein.nl
 

 

Voor alle activiteiten geldt: aanmelden via aanmelden@museumijsselstein.nl onder vermelding van naam van de cursus.