Fierce

Fotoproject tijdens Do For Love

Fierce

De vrouwen die je ziet in het fotoproject Fierce, zijn na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht. Ze lieten hun levens achter en proberen tijdelijk een nieuw bestaan in IJsselstein op te bouwen. 

Franka van de Ven (stylist/conceptontwikkelaar/storyteller) en Bernadet de Prins (documentair- en portretfotograaf) wilden deze mensen een gezicht geven. Wie zijn deze mooie, krachtige vrouwen? Zo ontstond het project Fierce (in het Nederlands: krachtig).

Fierce bestaat uit de portretten die je in het Kronenburgplantsoen ziet, en documentaire foto’s van het leven dat de vrouwen nu in Nederland leiden, te zien bij Museum IJsselstein als onderdeel van Do For Love. In deze tentoonstelling draait het om wat we bereid zijn te doen voor wat ons lief is. Waar strijden we voor? We beschermen we? Wat offeren we op? In de verhalen van deze zeven vrouwen komt dit allemaal aan de orde.    

Fierce is mede mogelijk gemaakt door Gemeente IJsselstein

Over de presentatie van het fotoproject

Fierce is op verschillende locaties en in verschillende vormen te bekijken. In het Kronenburgplantsoen zie je de portretten in vol ornaat, zoals hieronder nauwkeuriger beschreven. In het museum zie je documentaire fotografie: hoe leven de vrouwen nu, hier in IJsselstein? Ook kun je in het 'filmhuisje', links van de Canonwand, als het ware de fotostudio zien, met het legerdoek dat als achterwand gebruikt is en enkele van de gewaden die die vrouwen op de portretten dragen. 

Meer over de achtergond van de tentoonstelling lees je als verder naar beneden scrollt op deze pagina. Je kunt ook, via de onderstaande foto-buttons, meer lezen over de betreffende vrouw op het portret. 

Klederdracht?

De kleding die de vrouwen dragen op de portretten die te zien zijn in het Kronenburgplantsoen, heeft Van de Ven zelf gemaakt. Ze doen denken aan Oekraïense klederdracht. Het zijn echter kledingstukken gemaakt met invloeden vanuit Nederland. Het geeft de vriendschap tussen onze landen aan.  

Klederdracht heeft een prominente plek in het leven van Oekraïners. Iedereen heeft een kledingstuk voor de Vyshyvanka, een nationale dag waarin klederdracht centraal staat.  

Het achtergronddoek van de foto’s is een patchwork legerdoek, gemaakt van Nederlandse legertenten. Het legt de relatie met de oorlog in hun thuisland en de Nederlandse militaire ondersteuning.  

Franka van de Ven over Fierce 

Franka van de Ven ontwerpt en maakt eigentijdse sieraden en tafellampen van vintage en antieke materialen. Tevens houdt zij zich bezig met het stylen ten behoeve van fotografie en interieurstyling.  

Haar sieraden en stukken uit haar verzameling antieke stoffen en kledingstukken worden regelmatig gebruikt in Fine Art fotografie en door modeontwerpers. 

In 2018 heeft Franka de Gendervrij bij MIJ expositie geïnitieerd. Tevens is naar haar visie de GENTLEWOMAN tentoonstelling tot stand gekomen en deels door haar ingericht. Hier waren onder andere vijf krachtige vrouwenportretten te zien. Dit was een intensief samenwerkingsproject met fotograaf Bernadet de Prins. 

Van de Ven was vanuit het Kunstcafé mede initiatiefnemer, organisator en vormgever van de recente tentoonstelling in Het Zendstation. 

'Vanuit mijn rol als storyteller heb ik mij ten doel gesteld de verhalen van deze zeven Oekraïense vrouwen zo gelaagd mogelijk in beeld te brengen. 

Voor ons toeschouwers zijn het verhalen over ontheemd zijn, pijn, verlies, zorg, verscheurdheid. Maar het zijn ook verhalen over liefde, moed, vriendschap, veerkracht, onoverwinnelijkheid, kracht, levenslust en hoop. Voor hen zijn het geen verhalen maar is het hun leven wat ze iedere dag leven. 

Gelaagdheid in het beeld is noodzakelijk om hen recht te doen, hen zichtbaar te maken en een gezicht te geven. Ik nodig de kijker uit de gelaagdheid te ontdekken in de gevangen blik, de kleding en de achtergrond. 

Voor de kostuums heb ik mij laten inspireren door Oekraïense foto’s van rond 1900. Ik heb er als het ware door mijn wimpers heen naar gekeken en er mijn eigen ’Oekraïense’ fantasie klederdracht van gemaakt. Alles met de hand gemaakt van antieke en vintage materialen.' 

Bernadet de Prins over Fierce

Als fotograaf houdt Bernadet de Prins zich bezig met documentaire fotografie. Langdurige trajecten met een sociaal hart is wat haar het meest inspireert. Tijdens de eerste vluchtelingencrisis is zij meermaals naar de vluchtelingenkampen in Calais geweest om daar het bestaan van vluchtelingen te fotograferen. In IJsselstein heeft zij vervolgens een gezin uit Syrië dat vanuit het AZC Utrecht in IJsselstein kwam wonen ruim twee jaar lang met haar camera gevolgd. De fotoreportage die hier uit voortkwam “Opnieuw, Insjallah” is in MIJ getoond.  

Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en de massale vlucht vraagt De Prins zich opnieuw af wat de verhalen van deze vrouwen zijn. Wat hebben ze meegemaakt, waar halen zij hun kracht vandaan, wat houdt hen op de been, hoe zien zij hun toekomst voor zich, zijn vragen die zij door middel van het project Fierce beantwoord zou willen zien.   

'Al jaren volg ik vluchtelingenstromen binnen Europa. Zo ben ik een aantal keren naar de vluchtelingenkampen in Calais geweest. Vervolgens heb ik in IJsselstein een aantal jaren een gevlucht gezin uit Syrië met de camera gevolgd.  

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak las ik in de krant dat er in IJsselstein zo’n 120 mensen zijn opgevangen. Ik bracht kleding en handdoeken naar De Wenteltrap. En daarna was ik niet meer aangesloten op de informatie over deze mensen. Het wakkerde mijn nieuwsgierigheid aan. Het maakte dat ik samen met Franka van de Ven tot het fotoproject Fierce ben gekomen. 

In de studio van Franka heb ik gebruik gemaakt van het Rembrandlicht. Zacht licht. Ik heb gekeken naar de ogen, de gezichten, de fraaie kleding waar ze zich mooi in voelden. De vergelijking met “het meisje van Vermeer” kwam langs.  

Ik heb gekeken naar hun kwetsbaarheid, maar ook naar hun kracht. Ik vond beide. De vrouwen speelden ook met mij. Ze lachten, keken melancholisch, schuwden de confrontatie met de camera niet. Soms was er zelfs een enkele dans te zien.'  

Fierce en Do For Love

Fotoproject Fierce maakt deel uit van tentoonstelling Do For Love, en is eveneens t/m 14 januari 2024 te zien. 

Meer over tentoonstelling Do For Love >>

>