Fierce Svitlana

Fotoproject Fierce

Svitlana

Svitlana (42 jaar) woont samen met haar man André en dochters Katja en Anastasia in IJsselstein. Hier gaan zij een nieuw bestaan opbouwen. 

Fotografie: Bernadet de Prins | Styling: Franka van de Ven

Een maand na de start van de oorlog is Svitlana met haar man André en dochter Katja van 12 jaar gevlucht. Ze leefden al die tijd in een koude kelder in Charkov. Dat was niet meer te doen met hun zieke dochter. André werd aan de Poolse grens geweigerd, zodat Svitlana met haar dochter alleen naar Nederland is doorgereisd met de trein en de bus. Ze werden in Rotterdam opgevangen door het Rode Kruis. Na enige tijd zijn ze in De Wenteltrap opgevangen. Haar man voegde zich uiteindelijk na drie maanden alsnog bij hen. Dochter Katja heeft een nierprobleem. Het is in Oekraïne verplicht om voor je gehandicapte kind te zorgen. Hun oudste dochter Anastasia (21 jaar) moesten ze in eerste instantie achterlaten. Ze werkte in de stad Kremenchuk. De zus van Svitlana zorgt voor Anastasia en haar vriend. 

In Oekraïne was Svitlana boekhouder in een fabriek, ze werkt nu bij Marnemoende in de bediening. André was in Oekraïne technicus bij Shell, en werkt nu in een kaasfabriek waar veel Polen en Oekraïners werken. 

Een nieuw bestaan

Onlangs is Svitlana alleen teruggekeerd naar Oekraïne. Dat was spannend en soms gevaarlijk. Er waren alarmen en het was ook ’s nachts erg onrustig. Op 27 juni zijn in hun stad 22 mensen gedood.  

Tot grote vreugde van Svitlana en André heeft ook hun oudste dochter Anastasia zich inmiddels (september 2023) bij het gezin gevoegd. Ook zij is nu veilig en gaat voorlopig in Nederland een bestaan opbouwen.   

>