Fierce Svetlana

Fotoproject Fierce

Svetlana

Svetlana (43 jaar) kan niet teveel over de toekomst nadenken, aangezien alles onzeker is. Maar het zou fijn zijn als haar man, die bij de gevechten rond Bachmoet gewond raakte, binnenkort ook naar IJsselstein mag komen. 

Fotografie: Bernadet de Prins | Styling: Franka van de Ven

Svetlana is alleen naar Polen gevlucht. Daar heeft ze drie weken gewoond. Later is ze met een bus en met de trein in vier dagen naar Nederland gereisd. Haar dochter Olga van 21 jaar, zat nog op de Universiteit en is pas later met een vriendin naar Nederland gevlucht. Iedereen was na de bombardementen in shock. Bij haar broer waren in een klap alle ramen uit zijn huis geslagen. Ze komt oorspronkelijk uit Cherkassy, haar ouders wonen nu nog in Knyazha. 

In Nederland is ze door het Rode Kruis in Dordrecht en later in Rotterdam opgevangen en uiteindelijk in de opvang van De Wenteltrap terecht gekomen. 

Het is voor haar erg moeilijk omdat haar man en haar familie nog in Oekraïne wonen. Haar twee broers zitten in het leger. Het leven is daar nu extra moeilijk omdat er geen werk is. Svetlana betaalt voor het huis en elektra van haar ouders. Ze kan niet teveel over de toekomst nadenken aangezien alles onzeker is.  

Ze is in juni naar Oekraïne gegaan, waar ze haar man heeft bezocht. Hij is gewond geraakt in de oorlog. Hij vocht bij Bachmoet. Hij is deels verlamd, heeft uitvalverschijnselen en loopt met een stok. Hij wacht nog op een operatie en op papieren om zich uiteindelijk bij haar in IJsselstein te kunnen voegen. Ook toen zij er was werd hij onverwachts met problemen opgenomen in het ziekenhuis.   

Contact met collega's en andere Oekraïense vrouwen

In Oekraïne was Svetlana biologielerares. Nu werkt ze fulltime bij de Intratuin, waar ze het goed kan vinden met collega’s. Ze woont in het Ewoud in een eigen appartementje. Ze haalt haar eten bij de opvang in De Wenteltrap. Ze houdt erg van borduren en spreekt al redelijk goed Nederlands. Samen met haar dochter Olga maakt ze af en toe uitstapjes naar een stad. Dat doen ze samen met andere Oekraïense vrouwen. Ze geniet daarvan. 

>