Fierce Oksana

Fotoproject Fierce

Oksana

Oksana (57 jaar) reisde haar schoondochter en drie kleindochters achterna naar IJsselstein. Nu werkt ze bij Marnemoende, waar ze veelal de desserts verzorgt. 

Fotografie: Bernadet de Prins | Styling: Franka van de Ven

Haar drie kleindochters met hun moeder zijn als eerste naar Nederland gevlucht. Later is Oksana hen achterna gereisd. Ze wilde zelf vechten in de oorlog, maar ze werd niet toegelaten. Haar zoon, man en drie kleinkinderen heeft ze moeten achterlaten. Haar man is reserveofficier. Hij traint af en toe jonge krijgers. Ze woonden in Trans-Karpatië op de grens van Polen, Roemenië, Hongarije en Slowakije.  

Oksana woont nu met haar drie kleindochters, Veronica, Victoria en Eva en schoondochter Veronica in De Wenteltrap. Ze voelden zich heel angstig en ontheemd toen ze net in Nederland aankwamen. In Oekraïne was Oksana professioneel banketbakker. Nu werkt ze bij Marnemoende, waar ze veelal de desserts verzorgt.

Schoondochter Veronica is leerkracht en werkt nu bij McDonalds. Ze studeert iedere dag Nederlands, want ze zou graag weer op een basisschool willen werken. De drie meisjes gaan naar school. Ze spreken inmiddels al goed Nederlands en zitten vol verhalen, van de IJVO tot aan werken in de supermarkt. 

Liefde overwint alles

Iedere dag is het wachten op berichten van haar zoon die het land verdedigt. Oksana draagt haar steentje bij door te zorgen voor haar meisjes. Alleen liefde overwint alles. 'We laten de hele wereld zien hoe sterk wij Oekraïners zijn.'

Na de oorlog vertrekt Oksana het liefst weer naar Oekraïne. Ze droomt er van om weer een eigen patisseriewinkel te hebben. Vol trots laat ze op haar telefoon haar vele taarten en dessertbuffetten zien. De kleinkinderen doen het goed op school. Voor een veilige toekomst voor haar kinderen blijft schoondochter Veronica waarschijnlijk in Nederland. Ze zijn Nederland dankbaar voor de goede en veilige opvang. Ze beseffen dat de oorlog nog lang kan duren. 

>