Fierce Liza

Fotoproject Fierce

Liza

Liza (21 jaar) rondde in IJsselstein haar studie Medicijnen af en woont inmiddels weer in Oekraïne, waar ze op de ambulance werkt.

Fotografie: Bernadet de Prins | Styling: Franka van de Ven

Haar ouders vonden het het beste dat Liza als 20-jarige naar Nederland vluchtte toen de oorlog begon. Via een kennis in Engeland kwam ze met een koffertje in IJsselstein aan. Ze kwam daar te wonen bij een gastgezin dat haar heeft opgenomen als hun eigen dochter. Vanuit dit warme nest heeft Liza haar studie medicijnen af kunnen ronden. Ze heeft al haar lessen medicijnen online kunnen volgen en is zojuist geslaagd. 

Toen Liza net in IJsselstein aankwam heeft ze veel vrijwilligerswerk gedaan in de Wenteltrap. Veel mensen spraken geen Engels. Ze vindt het fijn dat ze iets terug kan doen voor de opvang in Nederland. Liza ervaart de vriendschap met Nederlanders als gelijkwaardig. Ze voelt zich geen slachtoffer. 

Haar beide ouders wonen nog in Oekraïne en zijn beiden zijn arts. Ze heeft nog een broertje en twee zusjes bij haar moeder, die in Kyiv werkt. Haar vader werkt op de grens bij Bachmoet. 

Terug naar Oekraïne

Liza woonde na het IJsselsteinse gezin samen met haar beste Oekraïense vriendin in de binnenstad. Daarna woonde ze tijdelijk in bij een andere Oekraïense vriendin in het Ewoud. Daarom zijn de documentaire foto's buiten genomen. 

Inmiddels is het september 2023 en woont Liza in Kharkiv City waar ze op de ambulance werkt. Ook heeft ze haar studie medicijnen weer voortgezet. Ze kijkt er enorm naar uit om eindelijk iets voor haar land te betekenen.  

>