Fierce Kateryna

Fotoproject Fierce

Kateryna

Kateryna (38 jaar) bouwt in Nederland een nieuwe toekomst op. 'Ik zoek de lichte kant van het leven.'  

Fotografie: Bernadet de Prins | Styling: Franka van de Ven 

Kateryna vluchtte middenin de nacht. Al langere tijd werd de bevolking in Kyiv gewaarschuwd. Velen hadden hun koffers al klaar staan om snel te kunnen vluchten. Zo niet Kateryna en haar man. Middenin de nacht werden ze gewekt door wat later bleek de eerste bombardementen. In no time pakten ze een tas in, de kat en samen met haar schoonmoeder zijn ze in de auto weggereden.

Via de gevaarlijke grens langs Belarus kwamen ze ’s avonds bij de Poolse grens. Haar man werd aanvankelijk niet doorgelaten. Maar hij bleek een pasje te hebben waarin staat dat hij niet geschikt is voor het leger, waarna hij door mocht naar Polen. Ze zijn doorgereden naar vrienden in Duitsland. Daar sprak niemand Engels, alleen maar Duits. Ze kwamen er achter dat dat in Nederland anders ligt. Tijdelijk konden ze bij een vriend in Rotterdam wonen.

Vervolgens kwamen ze via zoeken op bepaalde sites waar opvangplekken werden aangeboden, in Montfoort terecht. Voor drie maanden konden ze wonen in een eenpersoonshuisje. Daarna weer naar een andere opvangplek in Montfoort. Daar krijgt Kateryna Nederlandse les van vrijwilligers. Intussen maakt ze nieuwe contacten en bouwt ze aan haar netwerk. Ze is bodypainter en krijg via een tussenpersoon al regelmatig werk op fairs en bij evenementen.

Wat is belangrijk in het leven? 

Het is een periode waarin Kateryna de balans van haar leven opmaakt. Ik heb alles verloren waarvan ik dacht dat dat mijn toekomst zou zijn. Het ergste is al gebeurd. Ze denkt na over haar relatie, waarvan ze al vijf jaar het gevoel heeft dat het weinig meer inhoudt. Ze besluit te scheiden. Het is een moeilijke periode om iemand pijn te doen, vertelt ze. Maar ze wil eerlijk zijn tegenover zichzelf en tegenover haar man. Wat doet het leven ertoe, wat is belangrijk in het leven, zijn vragen die ze laat passeren.  

Er is veel support in het leven. Ze voelde zich gedragen. Er zijn zoveel goede mensen in haar omgeving geweest die haar steunden en onderdak hebben gegeven. 

Oorspronkelijk komt Kateryna uit Zapoija. Haar moeder, zus en zwager wonen nog steeds in Oekraïne. Zij zijn niet van plan te vertrekken. 

Kateryna zegt: 'Ik zoek de lichte kant van het leven. Ik zoek hoop. We waren vrij en we hebben nog steeds onze eigen identiteit.' Ze plant niet of ze al dan niet terug zal gaan naar Oekraïne. Ze staat open voor de mogelijkheden en kansen die haar geboden worden. 

Nu woont Kateryna samen met haar nieuwe Nederlandse vriend en nieuwe kat in Jaarsveld. Ze bouwt aan haar nieuwe leven, heeft werk en probeert haar netwerk uit te breiden. Binnenkort gaat ze samen met haar vriend op vakantie.  

>