Fierce Anya

Fotoproject Fierce 

Anya

Anya (45 jaar) vluchtte met haar ouders en zus naar Nederland. Ze is trots op de Oekraïense mensen. Vooral op de vrouwen die met kracht en vastberadenheid voorwaarts gaan.

Fotografie: Bernadet de Prins | Styling: Franka van de Ven

Samen met haar ouders, tweelingzus, neefje en hond Bella is Anya met de auto gevlucht. Een dag nadat de oorlog was begonnen. Het was bijzonder stressvol voor de hele familie. Aan de grens met Polen kreeg haar vader een hartaanval door alle stress. Niemand mocht van haar vader verder rijden. Het was zijn taak om zijn gezin in veiligheid te brengen. In Polen was de situatie afschuwelijk.  

Na zes moeizame dagen zijn ze uiteindelijk in Nederland terecht gekomen. In Oekraïne hadden zij een goed leven met een groot huis en een mooie tuin. In Kyiv had Anya en stabiele baan bij DHL Express Ukraine als communicatiemanager. Ze werkt op dit moment nog steeds voor DHL, maar nu als training & ontwikkelingsspecialist.

Ze woont nu met haar ouders in een huurhuis in IJsselstein. Haar zus woont met haar zoontje in Maastricht. Ze denken er over om hier te blijven. Haar ouders wennen langzaamaan en kunnen niet teveel stress aan. Ze hebben inmiddels hun eigen winkels gevonden en zijn verrukt over IJsselstein en de aardige mensen. Ze kwamen in maart, korte tijd later stond de natuur in volle bloei. 

Hun huis in Kyiv laten ze onderhouden door kennissen. Iedereen in Oekraïne heeft te weinig inkomen. De ouders van Anya krijgen nu in Nederland een uitkering. 

 

Met kracht en vastberadenheid voorwaarts

De persoonlijke missie van Anya is nu te helpen bij het integreren van landgenoten in hun nieuwe leven in Nederland. Zij vertaalt en helpt daar waar ze kan. Tijdens de fotoshoot draagt ze een aandoenlijk mooi gedicht op. Oekraïners zijn een sterk volk. Ze is trots op de Oekraïense mensen. Vooral op de vrouwen die met kracht en vastberadenheid voorwaarts gaan. Ze weigeren het slachtofferschap en streven naar betekenisvolle vriendschap met de Nederlanders.  

>