To Cool

Ken je MIJ? 

To Cool

In Ken Je MIJ draait het om vrouwelijke kunstenaars. De serie - die loopt sinds Internationale Vrouwendag 2021 - bestaat uit bijdragen van medewerkers en betrokkenen bij MIJ en is uitgegroeid tot een prachtige, diverse 'collectie' waarin intussen de meeste denkbare kunstdisciplines vertegenwoordigd zijn. Vandaag voegt Anneke Radstake daar een lokale parel aan toe: To Cool, of, voluit: Clasiena Johanna Geertruida (To) Cool- van Oosten Slingeland.

Anneke werkt sinds 2014 als vrijwilliger collectiebeheer bij het museum, meestal een paar uur per week. Daarnaast doet ze vrijwilligerswerk voor het Antonius Ziekenhuis en de Historische Kring IJsselstein (HKIJ).

Alle afbeeldingen van de etsen en olieverfschilderijen die Anneke van Cool heeft uitgekozen bij dit stuk, komen uit de collectie van het museum. 

'Deze keer aandacht voor een vrouwelijke kunstenaar, die misschien niet “een onuitwisbare indruk op de kunstgeschiedenis heeft achtergelaten”, maar die mijn aandacht trok doordat ik haar naam op diverse plaatsen in het archief en de collectie van Museum IJsselstein tegenkwam. Inmiddels is me duidelijk geworden dat het hier gaat om een zeer productieve en zeker niet onverdienstelijk kunstenaar, aan wiens werk Stadsmuseum IJsselstein in 2006 een overzichtstentoonstelling wijdde.

Clasiena Johanna Geertruida (To) Cool- van Oosten Slingeland werd op 9 december 1887 in Schoonhoven geboren. Zij kreeg haar opleiding bij het Genootschap Kunstoefening in Arnhem en studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze schilderde en tekende in naturalistische stijl landschappen, stadsgezichten, bloemstillevens en portretten en haar grafisch werk bestond uit etsen, hout- en linoleumsneden en litho's. In 1929 maakte zij een studiereis van ruim een half jaar naar Java. Daar exposeerde en verkocht ze veel van haar vanuit Nederland meegebrachte Veluwse herfst- en winterschilderijen.

In 1931 trouwde zij met notaris A.G. Cool uit IJsselstein en kwam te wonen aan het Kronenburgplantsoen. Vanaf die tijd werd IJsselstein en omgeving een regelmatig terugkerend thema in haar werk. Naarmate zij ouder werd zocht zij haar onderwerpen dichter bij huis en schilderde en tekende zij in haar tuin, om tenslotte alleen nog binnenshuis bloemstillevens te vervaardigen. Op 24 oktober 1975 overleed zij in IJsselstein.

Naast de expositie op Java werd haar werk tentoongesteld op de boot ernaartoe, in Schotland en Frankrijk en in diverse Nederlandse steden. Haar schilderijen en etsen waren in IJsselstein regelmatig te bewonderen in de raadszaal en de kelder van het oude stadhuis. Op verzoek van P.Scheen, die haar werk zeer waardeerde, werd haar naam opgenomen in het Lexicon Nederlandse Kunstenaars 1750-1950.

Over de kunsthistorische waarde van haar werk zullen de meningen uiteenlopen, maar de wijze waarop zij met haar etsen haar woonomgeving heeft weergegeven geeft aan haar grafisch werk wel enige historische betekenis.'

Ken Je MIJ To Cool

Olieverf, tuin aan het Kronenburgplantsoen

Ets, de Nicolaaskerk

Ets, de Kasteeltoren

De bijbehorende etsplaat van de Kasteeltoren

Olieverf, bloemstilleven

Olieverf, winter


>