Sandy Denny

Ken je MIJ? 

Sandy Denny

Voor de Ken Je MIJ? van september draagt MIJ-vrijwilliger en muziekfanaat met encyclopedische kennis Jos de Groot artiest Sandy Denny aan. Het is onbegrijpelijk dat deze legendarische, tragisch jong gestorven zangeres met haar melancholieke stem, oude ziel en de persoonlijke, zelfgeschreven songs niet bij iedereen bekend is, vindt Jos.

‘Sandy Denny (Alexandra Elene McLean) wordt geboren op 6 juni 1947 in Wimbledon een wijk van London. Aanvankelijk studeerde zij voor verpleegster, maar al snel richtte ze zich op de muziek en werd ze een bescheiden singer-songwriter. Ze werd opgemerkt en mocht op 2 december 1966 voor de BBC optreden in een folk programma the Folk Song Cellar. Met haar warme, melancholische stem en gitaar zong ze twee traditionals. Paul Simon zat in hetzelfde programma en was onder de indruk en beveelde haar aan bij diverse platenmaatschappijen. Een paar maanden later werden er losse, akoestische nummers opgenomen. 

In 1967 nam ze een album op met de groep The Strawbs met daarop het nummer Who knows Where the time goes? Judy Collins bracht hetzelfde nummer uit als een single en streek daarna met de eer, want het werd direct een hit. 

In 1968 werd Sandy Denny gevraagd om de opvolger te worden van zangeres Judy Dyble in de folk rock groep Fairport Convention. Zij hapte toe en zag deze stap als mogelijkheid om zich beter te ontwikkelen. De band was goed op elkaar ingespeeld en had goede muzikanten/componisten in haar gelederen zoals Richard Thompson (gitaar) en Ashley Hutchings (basgitaar).

Tot 1970 maakte ze met deze groep drie albums: What we did on our holidays; Unhalfbricking en Liege and Lief. Vooral de laatste twee albums zijn prachtig en bevat een aantal door haar zelf geschreven nummers. Waarschijnlijk was dit het hoogtepunt van haar carrière.

In 1970 richtte ze samen met haar toekomstige echtgenoot Trevor Lucas de band Fotheringay op. Er werd één album gemaakt. In de jaren zeventig kwamen er vier soloalbums uit van wisselende kwaliteit. Van 1973 tot en met 1975 keerde Sandy terug bij Fairport Convention. Haar laatste album Gold dust (27 november 1977) is een live album met friends, waar veel goede nummers in volle glorie worden gespeeld.

Op 21 april 1978 overlijdt Sandy Denny aan de gevolgen van hersenletsel. Onder invloed van alcohol was ze van de trap gevallen. 

Zelf heb ik Sandy Denny één keer live zien optreden tijdens het Lochem openluchtfestival in 1975. Ze speelde toen met Fairport Convention, maar de beste muzikanten waren daaruit verdwenen. Gelukkig was Sandy zelf goed bij stem en in een goede mood. Ik prijs me gelukkig dat ik deze legendarische zangeres live heb zien optreden.’

Twee van Jos’ favoriete opnames met Sandy Denny zie je hier:

live at the BBC 1971

live with Fotheringay 1970

Sandy Denny en Fairport Convention, links Richard Thompson en rechts Ashley Hutchings

Sandy Denny's laatste album Gold Dust, met friends

>