Rei Kawakubo

Ken je MIJ? 

Rei Kawakubo

Iedere eerste maandag van de maand belicht MIJ een favoriete vrouwelijke kunstenaar van een van onze medewerkers of iemand die op andere wijze bij het museum betrokken is. In augustus vertelt curator tentoonstellingen Amy Stenvert over modepionier Rei Kawakubo.

‘In 1969 richtte Rei Kawakubo (Tokio, 1942) het beeldbepalende label Comme des Garçons op. Kawakubo’s ontwerpen voor het modehuis druisen al meer dan 50 jaar in tegen de heersende westerste idealen van schoonheid en vrouwelijkheid. Ze zijn daarmee in alle opzichten radicaal te noemen. 

Een van haar meest grensverleggende collecties is ‘Body meets Dress – Dress meets Body’, die later onder de naam ‘Lumps and Bumps’* de modegeschiedenis in zou gaan. Verspreid over het lichaam zien we grillig gevormde uitstulpingen waar ze ogenschijnlijk niet horen, zoals op de rug, in de nek, op de buik en bij de billen. Ze creëerde met deze serie een geheel nieuw silhouet dat zich niet conformeerde aan de toen geldende (vrouwelijke) modenorm. Dat maakt deze stukken ook vandaag de dag nog relevant: want in hoeverre is die norm – lang en dun – eigenlijk veranderd?

Al vrij snel na de lancering van de collectie werden enkele outfits gebruikt in een choreografie – Scenario - van Merce Cunningham. Hij was gegrepen door het ‘onverwachte’ karakter ervan: ‘If you saw the person from the front, you expect a certain familiar image. But when a person turns around, you see a totally different image, which is quite unexpected from the shape of the costume. And that was such a delight to my eyes.’ 

Ik herinner me de eerste keer dat ik met eigen ogen een outfit van ‘Body meets Dress’ zag, nog heel goed. Dat was tijdens de tentoonstelling The Art of Fashion in het Boijmans, waarin – de titel zegt het al – de nadruk werd gelegd op het kunstaspect van mode. Daar werd het werk van Kawakubo getoond naast sieraden van Naomi Filmer en lichaamskussens van Helen Chadwick. Hoe verhoudt het lichaam zich tot de directe omgeving? Waar begint het lichaam en waar houdt het op?’  

*Lumps and Bumps is een verwijzing naar een collectie uit 1986 van ontwerper Georgina Godley. Daarin experimenteert zij al met opvullingen onder kledingstukken.

Rei Kawakubo in haar eigen ontwerp voor Comme des Garçons S/S 1997

Comme des Garçons S/S 1997

Comme des Garçons S/S 1997

Comme des Garçons S/S 1997

Merce Cunningham, Scenario, 1997. Uitvoering door Ballet am Rhein Düsseldorf Duisburg, 2014 | foto: Gert Weigelt

Merce Cunningham, Scenario, 1997. Uitvoering door Ballet am Rhein Düsseldorf Duisburg, 2014 | foto: Gert Weigelt

Comme des Garçons S/S 1997

>