Ken je MIJ?
Nola Hatterman
Op Internationale Vrouwendag 2021 lanceerden we het initiatief Ken Je MIJ, waarin iedere maand een vrouwelijke kunstenaar centraal staat. Vandaag - op Internationale Vrouwendag 2022 - het prachtige, persoonlijke verhaal van Fedor van Rossem, onze reageerman en als kunstenaar betrokken bij Alles verandert, niets vergaat. Nola Hatterman was voor hem een eye-opener, zij leerde hem anders kijken.
'Toen ik in 1984 in Suriname woonde was er een bericht dat een Nederlandse kunstenares die in Suriname woonde was overleden.
Eerst dacht ik aan een jonge vrouw die in het binnenland stroomversnellingen en vogels natekende, maar het ging om een vrouw van 85 die op de rand van de jungle een atelier had. Nola Hatterman.
Ik had haar wel eens op televisie gezien. Een markante oude oma met een Nederlands-Surinaams accent.
Ze was aan het einde van de 19e eeuw in Amsterdam geboren en woonde al sinds 1953 in Suriname. Ze schilderde mensen, mooie koppen van bewoners van het binnenland van Suriname. Markante sprekende gezichten.
Ik dacht dat ze vredig op een bed in de volle zon was overleden, terwijl de vogels buiten kwetterden. Maar het was bruter, ze kwam om in een auto ongeluk op een bauxietweg ver buiten de stad.
Haar werk is kleurrijk, persoonlijk en menselijk. De gezichten die ze schildere en met krijt bewerkte zijn scherpzinnig en diep. De persoonlijkheid van de geportretteerden komt op je af. Je hebt te maken met een mens, en niet met een figuur.
Pas veel later zag ik in wie zij werkelijk was:
Iemand die gedreven en met een visie schilderde, anderen het vak doceerde en de schoonheid en liefde voor kunst aanleerde. Ze was actief met lessen en duwde jonge kunstenaars in de juiste richting. Een liefdevolle tutor.
Maar ze was voor mij ook een eye-opener:'

'Nola Hatterman wordt nog steeds erg gewaardeerd en niet alleen in Suriname.
In Paramaribo is het Nola Hatterman Art Academy, naar haar vernoemd en jaarlijks wordt een kunstenaar uitgenodigd om daar in residence te exposeren.
Nola is voor mij een voorbeeld voor een standvastige vrouw en een inspirerende persoonlijkheid.'
Kijk voor meer informatie over Nola Hatterman op:
http://www.nolahatterman.com

Nola Hatterman | Piëta of kruisafname van de zwarte Jezus | 1949 © Centraal Museum, Utrecht _ Ernst Moritz

Nola Hatterman in 1919