Ken je MIJ?
Lygia Clark
Afgelopen Vrouwendag lanceerde MIJ het initiatief Ken je MIJ?: iedere eerste maandag van de maand zetten we de spotlights op een kunstenaar die meer bekendheid verdient en ‘toevallig’ ook vrouw is. We startten dicht bij huis met de favorieten van de vrouwen in ons team. In april, op Tweede Paasdag: Nikkie Herberigs, curator tentoonstellingen.
'Tijdens mijn studie aan de kunstacademie werd ik vaak geconfronteerd met mijn vrouw zijn.
De rauwe confronterende vragen, de opmerkingen over ‘vrouwenkunst’ tijdens deze studie leidden ertoe dat ik me tijdens mijn studie kunstgeschiedenis heb verdiept in feministische kunst. Ik werkte als stagiaire mee aan de tentoonstelling Rebelle in Museum Arnhem en deed onderzoek naar het belang van performance binnen de feministische kunst. Een boek dat mij altijd heel erg is bijgebleven is het boek ‘Global Feminisms’*) waarin feministische kunst vanuit vele invalshoeken bekeken wordt vanuit verschillende werelden. Dan zie je dat een begrip als feminisme op heel veel verschillende manier geïnterpreteerd kan worden.
Voor Ken je MIJ heb ik gekozen voor de Braziliaanse kunstenaar Lygia Clark
Lygia Clark leefde van 1920-1988. In het begin van haar kunstenaarschap maakte ze voornamelijk abstracte sculpturen, maar later ging ze objecten ontwerpen die de zintuigen prikkelden en probeerde ze nieuwe manieren te ontdekken hoe mensen elkaars aanwezigheid kunnen ervaren. Aanraking werd een belangrijk begrip. Dit noemde ze ‘nostalgie van het lichaam’. Ze ontwierp maskers, hulpstukken en pakken waarop mensen manieren van non-verbale communicatie konden onderzoeken en verbreden. In haar latere leven specialiseerde ze zich in kunsttherapie.
Dit vond ik fascinerend zeker in tijden van een pandemie. Hoe kun je bij elkaar komen terwijl je niet fysiek bij elkaar in de buurt mag zijn? En welke rol spelen objecten hierin?
Het werk van Lygia Clark laat ons zien dat de reikwijdte van kunst veel groter is dan de traditionele manieren van schilderij en sculptuur. Door kunst – objecten en sculpturen- te gebruiken ging zij op zoek naar manieren hoe we met elkaar omgaan en wat ons met elkaar verbindt.
*) door Maura Reilly & Linda Nochlin'

Lygia Clark, dialogue of hands, 1966

Lygia Clark, 1968

Lygia Clark, Goggles, 1968

Lygia Clark, Stone and air, 1966