Lady Gaga

Ken je MIJ? Lady Gaga
Ken je MIJ? 

Lady Gaga

Sinds Internationale Vrouwendag - toen we lazen hoe ongelijk verdeeld ook de kunstsector nog is: slechts 13% van de collectiestukken in museumzalen is gemaakt door een vrouw, om maar een voorbeeld te noemen - zetten we iedere eerste maandag van de maand een vrouwelijke kunstenaar in de spotlights. Dat hoeft zeker geen onbekende te zijn, zo laat Floor Snijders zien. Floor werkt bij MIJ als projectleider educatie & activiteiten. Zij koos voor een vrouwelijke artiest die we bijna allemaal wel kennen, en het dubbel en dwars verdient om hier uitgelicht te worden. Welke veelzijdige muzikale held inspireerde Floor het meest tijdens haar studie aan het Conservatorium?

'Toen Stefani Joanne Angelina Germanotta (1986), beter bekend als Lady Gaga, voor het eerst in de hitlijsten verscheen met "Just Dance" (2008) dacht men dat ze een eendagsvlieg zou zijn. Een catchy popnummertje, maar niet meer dan dat. Niets bleek minder waar.

Vanaf haar vierde speelt Lady Gaga al piano en op haar zeventiende begon ze haar studie aan de Tisch School of the Arts in New York. Ze ontwikkelt zich tot een veelzijdig muzikant die zichzelf voor ieder album opnieuw uitvindt en daarbij inspiratie put uit haar muzikale voorbeelden, zoals David Bowie, Queen en Madonna.

Voor mij persoonlijk is Gaga een inspiratiebron op zowel muzikaal als persoonlijk vlak. Van het pop-rock geluid van Born this Way naar de jazzduetten met Tony Bennett op Cheek to Cheek, om vervolgens haar country singer-songwriter geluid te laten horen op Joanne: Lady Gaga kun je niet in een hokje stoppen. Die vrijheid om te experimenteren met je (artistieke) identiteit vind ik ontzettend inspirerend. Daarnaast spreekt haar boodschap van (zelf)acceptatie en tolerantie me zeer aan. Ik ben bij meerdere concerten van Lady Gaga aanwezig geweest en het gevoel van saamhorigheid bij het zeer gemêleerde en diverse publiek (haar "little monsters") was een verademing.

Gaga presenteert zichzelf ook als levend kunstwerk. Door de meest schitterende creaties uit de modewereld te dragen biedt zij ook diverse ontwerpers een groot podium, waaronder bijvoorbeeld de Nederlandse Iris van Herpen en Viktor & Rolf.

De 15-jarige Floor was al geïnspireerd en ook nu nog probeer ik mijn innerlijke Lady Gaga wat vaker de ruimte te geven, want: "I'm on the right track baby, I was born this way".'

Ken je MIJ? Lady Gaga

Lady Gaga in Iris van Herpen

Lady Gaga in de Just Dance periode

Lady Gaga in de Born This Way periode

Lady Gaga in de Joanne periode

Lady Gaga in Viktor en Rolf

Lady Gaga en Tony Bennett, Cheek to Cheek periode

Lady Gaga bij de inauguratie van Joe Biden

>