Jacqueline de Jong

KenJeMIJ Jacqueline de Jong 01
Ken je MIJ? 

Jacqueline de Jong

Omdat er nog een wereld te winnen is aan gelijkwaardigheid, belicht iedere maand een andere MIJ-betrokkene een vrouwelijke kunstenaar. In oktober vertelt Bert Murk - onze bevlogen directeur van wie we dit najaar afscheid nemen - wat de veelzijdige, Nederlandse grootheid Jacqueline de Jong zo bijzonder maakt.   

‘Jacqueline de Jong werd in 1939 geboren in Hengelo. Nog voor ze 20 was trok ze naar Parijs en Londen, waar ze studeerde. Sinds 1960 bouwt De Jong aan een indrukwekkend oeuvre als experimenteel beeldend kunstenaar. Ze behoort tot de avant-garde die de toon van de kunstscene bepaalde voor de tweede helft van de 20e eeuw. Sterk geëngageerd en betrokken bij het maatschappelijk debat maakte zij in de Jaren ‘60 deel uit van de Internationale Situationisten, een kunstzinnig-politieke groepering die met happenings de gevestigde orde wilde ontregelen, en van grote invloed was op de latere punkbeweging. 

Haar werk - of het nu was als schilder, beeldhouwer of graficus - kon van begin aan rekenen op belangstelling, zowel in Europa als als in de Verenigde Staten. In Nederland werd ze onder meer gevraagd voor de muurschilderingen in de Stopera en een installatie voor de Nederlandsche Bank.    

In 2019 ontving De Jong de Franse Awareprijs voor haar uitzonderlijke loopbaan en oeuvre. Het Stedelijk Museum Amsterdam, waar zij al sinds 1958 een goede band mee onderhoudt, organiseerde de overzichtstentoonstelling Pinball Wizard. De Jong woont en werkt afwisselend in Amsterdam en het Franse Bourbonnais.

Jacqueline de Jong staat voor mij voor een kunstenaar die als vrouw een positie wist te verwerven in de, zeker in de jaren zestig, door mannen gedomineerde kunststromingen. Daarbij spreekt haar geëngageerde betrokkenheid bij de Internationale Situationisten mij bijzonder aan. Het is wat mij betreft ook van de dag nog heel actueel. 

Je als kunstenaar uitspreken over de belabberde situatie die de vorige generatie heeft gecreëerd en heeft achtergelaten: ik kan altijd veel bewondering opbrengen voor kunstenaars die daar vanuit hun kunstenaarschap op reageren. De individuele kunsten en de collectieve samenleving zijn voor mij direct of indirect onafscheidelijk.'

KenJeMIJ Jacqueline de Jong 02
KenJeMIJ Jacqueline de Jong 03
KenJeMIJ Jacqueline de Jong 05
KenJeMIJ Jacqueline de Jong 04
KenJeMIJ Jacqueline de Jong 06
KenJeMIJ Jacqueline de Jong 07
KenJeMIJ Jacqueline de Jong 01
>