Claudy Jongstra

KEN JE MIJ Claudy Jongstra 01 2019 foto by_marijke_aerden.width
Ken je MIJ? 

Claudy Jongstra

In Ken Je MIJ staat iedere maand een vrouwelijke kunstenaar centraal. Corine Honders - sinds 17 november directeur van Museum IJsselstein - valt, mede vanwege de door-en-door duurzame aanpak voor het heerlijk tactiele werk van Claudy Jongstra.

'Claudy Jongstra is wereldwijd bekend om haar monumentale kunstwerken van wolvilt. Ik volg haar al jaren en ben vooral gefascineerd door de manier waarop ze ons in haar maakproces bewust maakt van een inclusief en rechtvaardig ecologisch model. Ze draagt haar respect voor de verweven verhalen van mensen, natuur en materialen via haar werk op de kijker over. 

In 2001 vestigde Jongstra haar atelier in het landelijke noorden van Nederland, waar ze een ingrijpend ecologisch experiment in het lokale landschap begon. Door een kudde zeldzame, inheemse Drentse Heideschapen (het oudste ras van Noord-Europa) te onderhouden en een gespecialiseerde botanische collectietuin voor ververs te cultiveren, creëert Jongstra een volledig duurzame keten met als hoogtepunt haar kunstwerken. 

De eerste keer dat ik haar werk zag was bij de Triodos bank en vanaf dat moment volg ik haar. De monumentale werken met een compositie in natuurlijke kleuren en materialen die tegelijkertijd een zachte uitstraling hebben, spreken mij erg aan. De hand van Claudy Jongstra is heel herkenbaar, op een afstand groots en van dichtbij heel fijn, je wil de werken aanraken en ze vervelen niet. Met haar duurzame en circulaire manier van werken is ze een voorloper in de “eco kunst” en in combinatie met de educatieve rol die ze vervuld maakt ze de wereld letterlijk en figuurlijk een beetje mooier. Daar houd ik van, kunst met een verhaal.  

Naast haar monumentale autonome kunstwerken heeft ze gewerkt aan stoffen voor onder andere Alexander van der Slobbe, Maarten Baas, Hella Jongerius, John Galliano, Christian Lacroix en Viktor & Rolf.  

Het werk van Claudy Jongstra is opgenomen in diverse museumcollecties waaronder het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum, het Victoria and Albert Museum en het Museum of Modern Art.'

Kijk voor meer informatie over Claudy Jongstra op:
claudyjongstra.com

KEN JE MIJ Claudy Jongstra 01 2019 foto by_marijke_aerden.width

Claudy Jongstra voor Viktor & Rolf, Spiritual Glamour, Haute Couture 2019 | Photography Courtesy of Viktor & Rolf

Guernica de la Ecologia van Claudy Jongstra | Beeld Natascha Libbert

Claudy Jongstra, Metaphoric Indigo, Fries Museum


>