Christina van Crooked Garden

Ken je MIJ? Christina van Crooked Garden 1
Ken je MIJ? 

Christina van Crooked Garden

Deze maand niet 1, maar 2 keer 'Ken je MIJ?'! Dit voorjaar liepen twee enthousiaste studenten van de HKU opleiding 'Fine art and Design in Education' stage bij MIJ. Allebei lichten ze hun favoriete vrouwelijke kunstenaar uit. Vandaag delen we de bijdrage van Maxime Molenaar:

'De Groningse Christina van Crooked Garden maakt de mooiste klei creaties met de handpinch en/of handbuild techniek. Ze noemt zichzelf in haar Instagram bio dan ook heel grappig ‘Curious ceramics fairy with strong hands’. Handpinchen is een techniek waarbij je alleen met je handen, dus zonder een draaischijf, voorwerpen zoals kopjes van klei maakt. Ze beschilderd haar creaties ook met eigen illustraties geïnspireerd door de natuur om haar heen.

Tijdens haar afstudeerjaar op de kunstacademie kwam ze er achter dat het ‘handpinchen’ van klei haar behoefte naar on-perfecte dingen maken vervulde. Het was een manier van maken dat haar niet veroordeelde - dat vrijheid creëerde.

Gaandeweg leerde ze dat de Japanners hier een woord voor hebben; 'Wabi-Sabi'. Dat betekent naar de wereld kijken met acceptatie voor imperfectie, en daardoor schoonheid zien. Dat is waar Crooked Garden voor staat. De schoonheid van imperfectie. Van karakter, van gebreken, van het koesteren van de kenmerkende scheefheid die we allemaal in ons dragen.

Ik volg Christina nu een paar jaar op Instagram en ze is voor mij nog steeds een inspiratie met haar experimentele/onderzoekende kijk op de wereld; Ze graaft zelf wilde klei op, laat zich inspireren door de ‘simpele’ dingen in de natuur zoals een slak en ze laat in kleine tutorials zien hoe ze bezig gaat.

Ook maakt ze regelmatig magisch mooie filmpjes over haar proces, helemaal in haar eigen stijl. Ze laat het ook zien als iets niet helemaal lukt, en deelt haar echte leven zonder het mooier te maken dan dat het is. Christina is het soort maker dat ik op een dag ook hoop te zijn.

Oja, ze heeft de aller liefste kat genaamd Pluis & en Samoyed hond Olaf die ze ook regelmatig op haar Instagram deelt.'

www.instagram.com/crookedgarden

Ken je MIJ? Christina van Crooked Garden 1
Ken je MIJ? Christina van Crooked Garden 2
Ken je MIJ? Christina van Crooked Garden 3
Ken je MIJ? Christina van Crooked Garden 4
>