Do for love – Shani Leseman

Do For Love

Shani Leseman

Shani Leseman (1996) verkent de rol van magie in het dagelijks leven. Een centraal thema in haar schilderijen, tekeningen en sculpturen is het object als drager van betekenis. Haar interesse in deze thematiek is geworteld in brua, een kernonderdeel van de Afro-Carbische religie en genezingstraditie uit het zuidelijke deel van de Antillen waarbij magie, spiritualiteit en alledaagse gebruiken en rituelen een rol spelen.  

In Talismagic (2022) zien we grote talismannen van geglazuurd keramiek. Het zijn voorwerpen die in hun kleinere metalen variant – ook wel bekend als milagros – gedragen worden door mensen om bepaalde gebeurtenissen te voorkomen, ter bescherming of als dankbetuiging. Alles kan een talisman zijn zo lang het van waarde is voor de drager: een foto van een geliefde, het medaillon met de haarlok van je oma toen zij nog een baby was, of een beschermend symbool als de Hand van Fatima, dat je meegeeft aan een kind dat het huis uit gaat. Talismannen zijn niet zomaar objecten, het zijn entiteiten op zichzelf en beschikken over speciale krachten. Je vindt ze over de hele wereld en door verschillende tijdperken heen: van de Griekse oudheid tot de Antillen. 

Intuïtie en intentie zijn twee belangrijke elementen tijdens het werkproces: samen met het object en het materiaal komt Shani tot de juiste vorm. Zo heeft elk beeld zijn eigen betekenis en functie. 

Meer weten over deze kunstenaar? Ga naar de website van Shani Leseman >>

>