De Kasteeltoren

De Kasteeltoren van IJsselstein


Belangrijke historische plek
De authentieke vroeg 16de-eeuwse kasteeltoren (Loyertoren) is het restant van het eens vermaarde Kasteel IJsselstein. Het is een belangrijke historische plek voor IJsselstein, want hier ligt de basis voor de huidige stad.

Kasteel IJsselstein
De Toren maakte deel uit van het Kasteel IJsselstein. Het kasteel is al in 1888 afgebroken. Het bestond uit een groot complex van gebouwen, torens en muren met een slotgracht er omheen. De fundamenten van het kasteel zitten nog steeds in de grond. En gelukkig is de toren bewaard gebleven. Bekijk de bijzonder gemetselde wenteltrap met fraaie gewelven en de torenkamer met haard, sekreet (toilet) en gevangenis.

Expositie 'Vers bij MIJ'
In de periode 26 oktober 2019 - 23 februari 2020 is de Kasteeltoren onderdeel van de expositie Vers bij MIJ, sterk werk van HKU lichting 2019. In de toren is werk te zien van kunstenaar Mathijs Hannink.

Rondleidingen
Van 26 oktober 2019 t/m 23 februari 2020 kun je op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag* aansluiten bij een rondleiding door de tentoonstelling ‘Vers bij MIJ’. In het weekend is de toren zonder rondleider toegankelijk.

Wanneer: 14.00 en 15.30 uur
Wie: iedereen
Kosten: gratis op vertoon van Museumkaart of geldig entreekaartje
Aanmelden: bij de balie van het museum

* Onder voorbehoud en bij voldoende belangstelling

>