De Kasteeltoren

De Kasteeltoren van IJsselstein

Belangrijke historische plekDe authentieke vroeg 16de-eeuwse kasteeltoren (Loyertoren) is het restant van het eens vermaarde Kasteel IJsselstein. Het is een belangrijke historische plek voor IJsselstein, want hier ligt de basis voor de huidige stad.

Kasteel IJsselsteinDe Toren maakte deel uit van het Kasteel IJsselstein. Het kasteel is al in 1888 afgebroken. Het bestond uit een groot complex van gebouwen, torens en muren met een slotgracht er omheen. De fundamenten van het kasteel zitten nog steeds in de grond. En gelukkig is de toren bewaard gebleven. Bekijk de bijzonder gemetselde wenteltrap met fraaie gewelven en de torenkamer met haard, sekreet (toilet) en gevangenis.

Expositie Vrijplaats bij MIJIn de periode 8 juni tot en met 13 oktober 2019 is de Kasteeltoren onderdeel van de expositie ‘Vrijplaats bij MIJ. Van vrijstad tot vrijheid in kunst en samenleving’. Op het kasteelterrein en in de toren zijn werken te zien van Atelier Van Lieshout.

Rondleidingen
Van 8 juni t/m 13 oktober kun je op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag* aansluiten bij een rondleiding door de tentoonstelling ‘Vrijplaats’. Een bezoek aan de historische binnenstad en andere satellietlocaties zijn onderdeel van de rondleiding. In het weekend is de toren zonder rondleider toegankelijk.

Wanneer: 14.00 en 15.30 uur
Wie: iedereen
Kosten: gratis**
Aanmelden: bij de balie van het museum

* Onder voorbehoud en bij voldoende belangstelling

**Op vertoon van geldig entreekaartje. Museumkaart, Goede Vrienden van MIJ en jongeren t/m 18 jaar gratis toegang.

>