MIJ Academie


Foto: Andrea del Sarto, Madonna of the Harpies (detail)
 


MIJ Academie 2018Art Nouveau

'Een nieuwe lente, een nieuw geluid', zo luidt dichter Herman Gorter het fin-de-siècle, de jaren negentig van de negentiende eeuw, in.  Het is de tijd van vernieuwing waarin neostijlen en uitgesleten regels verworpen worden. Vanaf dit moment breekt een nieuwe tijd aan met een nieuwe kunst die oog heeft voor vlakke vormen, schoonheid van lijnenspel en die zich verhoudt tot de samenleving.

In de cursus wordt ingegaan op het ontstaan van de stroming en hoe kunstenaars er een eigen invulling aan  geven; van Hortahuizen in Brussel, zwierige paleizen op Sicilië tot een complete stad in Jugendstil in Scandinavië. 

18, 25 januari en 1 februari, 19.30 – 22.00 uur.  kosten 29,95 (incl. thee/koffie)
 

Art Deco

In dit drieluik wordt de Art Déco, ‘het zusje’ van Art Nouveau, vanuit internationaal perspectief bekeken. Hoe ontstond de stijl? Wie waren de spelers van dit vormenspel? Waar haalde men de inspiratie vandaan en wat is eigenlijk het verschil met Art Nouveau? Vragen waar antwoord op wordt gegeven via de mooiste voorbeelden uit de geschiedenis; van de late Lalique tot Hollandse bruggen; van drijvend Art Déco-paleis tot een stad in Art Déco stijl aan de andere kant van de wereld. 

8,15 en 22 februari, 19.30 – 22.00 uur.  kosten 29,95 (incl. thee/koffie)
 

Excursies MIJ Academie

Gemeentemuseum Den Haag, 24 februari om 11.00 en 13.00 uur. Kosten 10 euro.

Centraal Museum Utrecht, 3 februari om 11.00 en 13.00 uur rondleiding door de tentoonstelling van Pyke Koch. Kosten 10 euro. Nadere info volgt.


Rabobank Masterclass Kunsthistorie: van bakermat tot iPad-art

Beleef de geschiedenis van de kunst en ga mee op reis met Aldwin Kroeze. In vier lezingen worden Klassieke oudheid, Middeleeuwen, Renaissance en Moderne tijd overzichtelijk naast elkaar gezet.

15, 22, 29 maart en 5 april , kosten van 90 voor 30 euro! Mede mogelijk gemaakt door sponsering Vriendenstichting en Rabobank.  (incl. thee/koffie)
 

Vijf bijzondere schilders

In deze lezingenserie leren we meer over het werk, persoonlijke leven en de context van het werk van vijf schilders. Aan bod komen Rembrandt, Jean-August-Dominique Ingres, Gustav Klimt, Piet Mondriaan, Lucian Freud.

12, 19, 26 april en 17 en 24 mei, kosten 49,95 euro (incl. thee/koffie)


Voor alle activiteiten geldt: aanmelden via aanmelden@museumijsselstein.nl