Kom vouwen bij MIJ

 

Duizend kraanvogels vouwen

 

Het vouwen van duizend origami kraanvogels is een oude Japanse traditie. 

Veel mensen vouwen duizend vogels als symbool van voorspoed en geluk voor iemand die het goed kan gebruiken, bijvoorbeeld iemand die erg ziek is, of een pasgeboren baby. Ook komt het regelmatig voor dat koppels die willen gaan trouwen, gezamenlijk duizend origami kraanvogels gaan vouwen om te kijken of hun relatie tegen zoiets langdurigs en eentonigs bestand is. Het wordt gezien als teken van geluk als dit de koppels lukt. 

De vogels worden ook regelmatig gevouwen door mensen die zelf ernstig ziek zijn, na het vouwen van duizend vogels zou de heilige Japanse kraanvogel die persoon namelijk een wens gunnen, waardoor die zichzelf beter zou kunnen wensen. 

Achtergrond
Het verhaal van Sadako Sakasi gaat hierover en is erg bekend. Sadako was een Japans meisje wat toen ze twee jaar oud was in aanraking kwam met de radioactieve straling van de atoombom die op Hiroshima werd gegooid. Sadako kreeg leukemie en besloot op haar twaalfde de duizend vogels te gaan vouwen, om zo uiteindelijk die wens te mogen doen en beter te worden. Ze stierf echter toen ze pas 644 vogels had gevouwen. Haar vrienden en klasgenoten vouwden de resterende vogels voor haar, welke samen met haar werden begraven. Er zijn meerdere standbeelden gewijd aan Sadako, veel mensen decoreren tot op de dag van vandaag deze standbeelden met slingers kraanvogels. 

Het oudste boek wat er over Senbazuru gevonden is, is Hiden Senbazuru Orikata, wat ‘het geheim van het vouwen van 1000 kraanvogels’ betekent. Dat boek stamt uit 1797. De beginselen van origami zelf is verder terug te leiden tot de 8e eeuw. 

Kraanvogels voor bewoners Isselwaerde
Tijdens de workshop van 30 april jl.ontstond het idee om de gevouwen, en tot mobile verwerkte kraanvogels aan Zorgcentrum Isselwaerde te schenken. MIJ heeft contact gezocht met de activiteitenbegeleidster van Isselwaerde met de vraag of zij hier belangstelling voor hebben. De achterliggende gedachte is dat de kraanvogels de bewoners van Isselwaerde  gezondheid en geluk brengen.

Hoe werkt het?
Eén gevouwen vogel heet Orizuru, alle duizend vogels bij elkaar heten Senbazuru. De gevouwen kraanvogels worden aan strengen geregen. Elke streng telt 40 vogels, in totaal maak je er dus 25. De vogels worden gevouwen van blaadjes van 10x10.

In de grote glazen vaas op tafel worden alle vogels verzameld, eens in de zoveel tijd worden ze aan strengen geregen en opgehangen. Een beschrijving van hoe je de kraanvogels kunt vouwen vind je onderaan deze tekst in de  instructie.

Kunstenaar Joyce Overheul deed er maar liefst 16 dagen over om alle kraanvogels te kunnen vouwen. In het begin duurde het ongeveer zeven minuten om één vogel te vouwen, later werd ze er zo snel in dat het binnen twee minuten lukte.

Hoe veel vogels kun jij vouwen?

Instructie 1

Instructie 2