World Flag op de Oude Nicolaaskerk

nov 20

Onthulling
World Flag op de Oude Nicolaaskerk

Met beeldend kunstenaar Sarah van Sonsbeeck en optreden van trompettist Eric Vloeimans


12 september 14.00 uur
Kerkplein Kronenburgplantsoen, IJsselstein

Sarah van Sonsbeeck | foto: Iris Duvekot

Eric Vloeimans

Op een van de meest bijzondere monumenten van Nederland – de Oude Nicolaaskerk - wordt zaterdag 12 september de World Flag van beeldend kunstenaar Sarah van Sonsbeeck gehesen. In haar vlag, die staat voor solidariteit en openheid in een tijd van crisis, vloeien de Nederlandse vlag en de vlag van IJsselstein samen. We nodigen je van harte uit om bij dit speciale moment aanwezig te zijn.

Van Sonsbeeck ontwierp deze vlag speciaal voor de nieuwe tentoonstelling van Museum IJsselstein, Empathie | Geen mens is een eiland. De vlag wordt onthuld op Open Monumentendag, op een monument dat gotiek, renaissance en Amsterdamse School verenigt. Voor het eerst zal er op de Oude St. Nicolaaskerk een andere vlag dan de Nederlandse danwel de IJsselsteinse zal wapperen. Het vlaggengilde heeft voor het project van Van Sonsbeeck een uitzondering gemaakt, omdat haar werk verbinding en ruimdenkendheid stimuleert. De kunstenaar maakte in het kader van de tentoonstelling over empathie ook werk voor de Nicolaasbasiliek: het gouden vlak Square Ascension (2020) en de installatie Anti Drone Tent (2012).

Cultureel erfgoed brengt historie tot leven, beeldende kunst opent een nieuwe invalshoek binnen het eigen tijdsraam. Beide stellen de kijker in staat zich te verplaatsen in de wereld van een ander. Met het hijsen van Sarah van Sonsbeeck’s vlag komen deze factoren prachtig samen.

Daar voegen we nog een dimensie aan toe. Eric Voeimans wordt omschreven als ‘tovenaar op de trompet’ en is in zijn muziek even grensverleggend. De waardes uit het werk van Sarah resoneren in zijn stukken.

Uiteraard volgen we de coronamaatregelen. We blijven buiten, stoelen staan op anderhalve meter onderling. Je bent van harte welkom op het Kerkplein, echter, heb je een lichte verkoudheid of andere klachten die op covid-19 kunnen duiden, blijf dan thuis. Als je komt, kom op tijd: de kans bestaat dat het plein op gegeven moment de maximale capaciteit bereikt heeft. Je krijgt wat te drinken mee en mag vervolgens plaatsnemen.

Programma:
Vanaf 13.30
Inloop, ontvangst op het Kerkplein, toegang naast de hoofdingang van de Oude Nicolaaskerk

14.00 Start bijeenkomst
 Onthulling en hijsen World Flag Attempt #12 van Sarah Sonsbeeck
 Toespraken van betrokkenen  
 Muziek van Eric Vloeimans

15.00 Afsluiting

We zien je graag aanstaande zaterdag om 14.00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Op zaterdag 19 september wordt de tentoonstelling Empathie | Geen mens is een eiland als geheel geopend. Je kunt je hier aanmelden voor een van de timeslots.

>