Workshop Torenstemmen

jun 14
De ruimte horen

Workshop Torenstemmen

Doe je ogen eens dicht. Hoe ervaar je de ruimte om je heen dan? Kan je ook horen waar je nu precies bent? Ienke Kastelein geeft - aansluitend op de tentoonstelling Vensters - een workshop waarbij de klankbeleving van de ruimte centraal staat. 

De workshop start in het museum om 14.00 uur. Ienke Kastelein neemt je mee op een zintuigelijke verkenning: wat hoor je als je stil wordt, luistert? Wat gebeurt er als je je eigen stem laat horen? Hoe kun je luisteren naar ruimte en erin resoneren met de klank van je eigen stem?

Na de introductie in het museum wandelen we naar de kasteeltoren en onderzoeken we dit verder in de binnenruimte van de toren.

Ten slotte doen we een klankperformance in de Kasteeltoren. Ienke nodigt jou als workshop-deelnemer uit om met jouw stem de binnenruimte te beroeren en er tegelijk naar te luisteren.

Introductie van Ienke Kastelein

Hoe ervaar je een ruimte, als je je ogen sluit? Een gebouw kun je aanraken: de grond aftasten met je voeten, de muren met je handen. 

Met gesloten ogen komt er een ruimtelijk bewustzijn tevoorschijn dat sluimerend aanwezig is tot je iets hoort - zoals regen in een tuin, een klok in een kamer, voetstappen achter in de gang. Iedere ruimte heeft een klank die je met je stem kunt laten trillen als een snaar. 

Zoekend en tastend naar de weerklank trilt de ruimte door je heen, afstand verdwijnt, er is een binnenin dat zich uitbreidt buiten je; even ontvouwt zich een eindeloosheid. 

We gaan op zoek naar de klank van de kasteeltoren, we stemmen ons af op de ruimte, hoe wij in trilling komen, als vleermuizen de ruimte peilend, de toren als klankkast. 

We gaan in de toren met onze stemmen de ruimte te peilen, op zoek naar weerklank in wisselwerking met onszelf, door tegelijk te luisteren en onszelf te laten horen. 

Aansluitend doe je mee met de klankperformance - door met je stem de ruimte te peilen, met anderen op zoek te gaan naar de weerklank en door te luisteren – liefst met je ogen dicht. 

"Voor wie benieuwd is naar een geconcentreerde ervaring van ruimte als geluid en zijn/haar stem durft te gebruiken; ervaring is niet nodig." 
Wanneer:  zondag 29 januari, 14.00 - 17.00 uur  

Waar: Start in Museum IJsselstein, eindigt in de Kasteeltoren
Wie: volwassenen (maximaal 10 deelnemers)
Kosten: €15,00 
Aanmelden: Met een e-mail naar: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. Workshop Torenstemmen

Eerdere verwante projecten:
  • Uit de publicatie over de residency in de Stingerbol in Ede, op uitnodiging van Heidi Linck (2020) 

“Ik loop tastend rond – voel me afwisselend opgesloten en geïntimideerd door de aanwezigheid van mensen buiten, die bij tijd en wijle een dreun uitdelen op de bol, die me tot in het diepst van mijn zenuwcentrum raakt. 

Met mijn stem peil ik de ruimte. Als een snaar trilt mijn stem geraakt door iets wat ik in de bol bespeur, wat in het duits “ahnen” heet – aarzelend, zacht, een weeklagen. En er zijn plekken vooral in het midden van de bol met een fantastische klank, die dwars door alles heen trilt waardoor ik mijn lichaam niet kan onderscheiden van de ruimte waarin ik mij bevind.” 

  • Over het maken van een Geluidsafdruk, in het project INKEER van Henk Abma, in de kerk van Haringhuizen (2000)

“Het verhaal “Regen in de kamer” van K. Schippers beschrijft hoe een blind geworden man zijn omgeving ervaart. Zolang hij niets hoort lijkt zijn omgeving niet te bestaan. Hij vraagt zich af hoe zijn kamer zou klinken als het binnen zou regenen. Als fotografe ben ik me bewust van wat ik zie ten koste van wat ik hoor. Maar als ik eenmaal luister dan lijkt het kijken er niet meer toe te doen. Alsof het ene zintuig het andere verdringt. Hoe zou de kerk van Haringhuizen klinken, vroeg ik mij af?

Hoe kun je een binnenruimte geluid laten maken? Je kunt het niet laten regenen. Maar als ik rondloop hoor ik de vloer. En als iemand anders in zijn handen klapt hoor ik de afstand. Hoge hakken klinken anders dan sloffen. En hoe zou het klinken als er rijst op gestrooid wordt, als er biljartballen rollen, of knikkers? Ik wil een geluidsafdruk van de kerk maken en mensen het liefst met gesloten ogen of geblinddoekt héél geconcentreerd laten luisteren.” 

>