Wandelen als kunst – met Ienke Kastelein

nov 20

Wandelen als kunst - met Ienke Kastelein

Over wandelen als kunst

Wandelen kent een lange traditie binnen de kunst. Richard Long en Hamish Fulton toonden vanaf de jaren ’70 de sporen van hun wandelingen in de context van het Museum met foto’s, teksten en sculpturen. Bas Jan Ader dwaalde in de nacht door de straten van Los Angeles op zoek naar het wonderbaarlijke. De situationisten in Parijs brachten met hun “derives” een ongetemde laag aan in de straten van de stad, een tegenkracht van de spektakelmaatschappij met de leus: onder de stoep het strand!

In het kader van tentoonstelling Ongetemd organiseert kunstenaar Ienke Kastelein een aantal wandelingen in en rond IJsselstein. 


Agenda

Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende wandelingen. Voor het overzicht zetten we de data op een rijtje:

  • zondag 12 juli: Zoektocht naar Zaailingen, wandeling met Hans van Lunteren
  • zaterdag 1 augustus: Aanwezige Verte, een avondwandeling met Nikos Doulos
  • zondag 16 augustus: Wandeltocht als Brug, naar de Boogbrug bij Vianen met Wim van Sijl
  • woensdag 2 september: Zintuiglijk wandelen - Walking with chairs
  • woensdag 9 september: Zintuiglijk wandelen - Stille luisterwandeling
  • woensdag 16 september: Zintuiglijk wandelen - Wind en water wandeling

NB: Alle wandelingen zijn inmiddels vol geboekt. Je kunt je op dit moment helaas niet meer opgeven. Wel kun je ons laten weten dat je geïnteresseerd bent, door middel van een mailtje naar aanmelden@museumijsselstein.nl. Bij voldoende interesse plannen we nieuwe data in. 

Zoekende kunst

De wandelingen van Ienke Kastelein zijn op te vatten als een vorm van zoekende kunst, waarbij drie aspecten voorop staan:  de deelname van de toeschouwer,  het zintuiglijk waarnemen en het bezien van het (stedelijk) landschap als schouwtoneel.

De wandeling is te zien als een 4-dimensionaal kunstwerk met een immaterieel karakter dat ontstaat tijdens de deelname van de wandelaars.

De wandelaar staat via zijn voeten in verbinding met de grond en maakt tegelijk neurologisch contact met zijn brein. Het wandelen activeert bespiegelend denken en via zintuiglijke prikkelingen herinneringen en scheppend vermogen.

Elke wandeling van Ienke Kastelein kent een eigen kader en een specifieke invalshoek.

Wandeling als kunst - met gasten als gids

Gasten: Hans van Lunteren, Nikos Doulos, Wim van Sijl 

Ienke Kastelein uit Utrecht werkt interdisciplinair. In projecten, performances en wandelingen zoekt ze naar een zintuiglijke manier om de wereld te (ver)kennen. Voor een aantal van haar wandelingen vroeg ze een aantal gasten als gids, zodat er verschillende invalshoeken ontstaan. 

Beeldend kunstenaar Hans van Lunteren houdt zich specifiek bezig met zaailingen als vormend ecologisch principe; hij is getogen onder de rook van het Werkspoorkwartier in Utrecht. Nikos Doulos, afkomstig uit Athene, houdt zich bezig met de nachtwandeling, onder meer in het Werkspoorkwartier in Utrecht als onderdeel van UNMAKING THE NETHERLANDS, een project van Expodium. Wim van Sijl uit IJsselstein is beeldend kunstenaar, erfgoedkunsthoeder en brugwachter. Een brugelement van de brug bij Zaltbommel vond onder zijn hoede de weg terug naar het Museum van Zuilen nabij het Werkspoorkwartier in Utrecht waar het ooit werd vervaardigd.

Al geweest: Zoektocht naar Zaailingen
Wandeling met Hans van Lunteren
Zondag 12 juli, 13.30 - ±16.00 uur

Zaailingen zijn planten en bomen die spontaan opkomen waar ze ruimte vinden en met rust gelaten worden. Ze hebben een eigen karakter en vertegenwoordigen het ongetemde. Wat hebben zaailingen in een stedelijke omgeving te bieden?

Al geweest: Aanwezige Verte
Een avondwandeling met kunstenaar Nikos Doulos
Zaterdag 1 augustus, 19:30 uur – 22:00 uur

In het donker komen verhalen tot leven die anders verborgen blijven. De nacht is onvoorspelbaar en maakt speels en vindingrijk. Wat komen we tegen in donker?

Aanwezige Verte is een stille wandeling naar de Gerbrandy Toren onder leiding van kunstenaar Nikos Doulos. Het kader van de wandeling wordt gevormd door gedachten over nabijheid, over zorg en afstand, en hoe wij met ons lichaam zenden en ontvangen. Met de buurten van IJsselstein als decor van de wandeling krijgen de deelnemers persoonlijke notities te lezen die ze via WhatsApp op hun telefoon ontvangen.

Al geweest: Wandeltocht als Brug
Naar de Boogbrug bij Vianen met Wim van Sijl
Zondag 16 augustus, 13.00 - ±17.00 uur
 

Deze wandeling voert langs de IJssel en weilanden naar de Boogbrug van Vianen. Een wandeling is een verbinding is zoals een brug een verbinding is. Een stille tocht, een optocht, een bezwering. Deze wandeling is een ode aan de brug.

Workshop Zintuiglijk Wandelen

in het kader van Wandelen als kunst.

Je kunt verschillende vormen van wandelen beoefenen: in relatie tot je lichaam, de omgeving en de herinnering. Via je voeten maakt je brein contact met de grond; via het ruiken, luisteren, kijken en voelen worden herinneringen geactiveerd. Zo verbinden we onze mentale binnenruimte met de buitenruimte, de plek waar wij zijn met plekken van vroeger of elders. De plek krijgt daardoor een extra dimensie. Juist door met elkaar te lopen zonder haast ontstaat er een intieme relatie tussen de wandelaars, de plek en persoonlijke herinneringen. 

NB: Alle wandelingen zijn inmiddels vol geboekt. Je kunt je op dit moment helaas niet meer opgeven. Wel kun je ons laten weten dat je geïnteresseerd bent, door middel van een mailtje naar aanmelden@museumijsselstein.nl. Bij voldoende interesse plannen we nieuwe data in. 

In deze bijeenkomsten verken je verschillende vormen van zintuiglijk wandelen. Elke wandeling heeft een eigen karakter en aandachtspunten.

2 september: Walking with chairs 

Het is een manier van wandelen die uitnodigt tot dwalen en ontdekken, een “ongetemde” weg, die de ook een vertrouwde omgeving in een nieuw daglicht stelt.

9 september: Stille luisterwandeling

In deze wandeling richten we ons op het waarnemen van geluid en ruimte, voortgebracht door mens, natuur en dingen. Met als motto “Loop zo zacht dat je voeten kunnen horen” (vrij naar een uitspraak van Pauline Oliveros), onderzoeken we het verschil tussen horen en luisteren, lawaai als klank, stilte als bron.

16 september: Wind en water wandeling 

Hierin het gaat om het ervaren van de omgeving en ons lichaam daarin: als antenne, als drager van herinneringen, als richtingwijzer naar de toekomst. Wat kun je met de uitdrukking “Ik voel het aan mijn water”? De wandelingen starten en eindigen in het museum met een korte inleiding en met een terugblik, beide in de vorm van een gesprek.

Voor wie: mensen met interesse in kunst, waarneming, zintuiglijkheid, wandelen en creativiteit.
Mocht je qua wandelen een beperking hebben, neem dan contact op met Floor Snijders via 030 688 6800 of floor.snijders@museumijsselstein.nl. 
Wanneer: woensdag 2, 9 en 16 september, 10.30 - 12.30 uur
Kosten: toegang museum (of museumkaart)
Aanmelden: Alle wandelingen zijn inmiddels vol geboekt. Je kunt je op dit moment helaas niet meer opgeven. Wel kun je ons laten weten dat je geïnteresseerd bent, door middel van een mailtje naar aanmelden@museumijsselstein.nl. Bij voldoende interesse plannen we nieuwe data in. 

>