Thema avond “Religie en Vrijheid”

nov 15

Thema avond 'Religie en Vrijheid'


Museum IJsselstein heeft zich de laatste jaren steeds meer ontwikkeld van een statisch museum van onze geschiedenis en kunst tot een werkplaats van de schoonheid, hoop en verbinding. Schoonheid omdat wij het verhaal van de hoop en verbinding vertellen vanuit de kunst. Hoop omdat wij vanuit een positieve grondhouding naar de wereld kijken. Verbinding omdat onze missie is 'het museum dat iedereen omarmt'. Museum IJsselstein staat voor meer verbinding in de samenleving. Wij geloven dat het elkaar accepteren en respecteren zoals eenieder is een basisvoorwaarde is voor een meer duurzame wereld. 

In de tentoonstelling 'Vrijplaats bij MIJ. Van vrijstad tot vrijheid in kunst en samenleving' is de afgelopen maanden bij Museum IJsselstein het thema vrijheid onderzocht. IJsselstein was in de eerste helft van de 18e eeuw een vrijstad, waar andere regels en wetten golden dan in de rest van Nederland. IJsselstein werd daarmee een toevluchtsoord voor iedereen die zich aan de landelijke/provinciale wetten wilde onttrekken.  

Graag onderzoeken wij met elkaar wat de invloed is van religie op vrijheid. Welke 'regels en wetten' gelden er binnen de verschillende religies? Wat is de invloed hiervan op vrijheid? Vrijheid in handelen? Vrijheid van geest? Wij nodigen iedereen die daar interesse in heeft of nieuwsgierig naar is uit om samen met vertegenwoordigers vanuit de Hindoestaanse, Islamitische en Christelijke gemeenschap de dialoog aan te gaan en in gesprek te gaan.

Voor de avond hebben wij een bepaalde structuur en invulling bedacht, maar de avond zal bovenal een informeel en open karakter hebben. Belangrijk is om elkaar te ontmoeten door naar elkaar te luisteren en in gesprek te gaan. 

Programma:  
19.00 - 19.30 uur, inloop en ontvangst met gratis koffie of thee  
19.30 - 19.45 uur, welkomstwoord en de gesprekstafels verdelen
19.45 - 20.30 uur, dialoogspel o.l.v. gespreksleider per tafel  
20.30 - 20.45 uur, PAUZE  
20.45 - 21.15 uur, vertegenwoordigers van de drie geloofsovertuigingen vertellen over hun eigen ervaring  
21.15 uur, vragen beantwoorden, dialoog aangaan.

Wanneer: 6 februari  2020, 19.30 uur
Wie: iedereen
Kosten: gratis
Aanmelden: via aanmelden@museumijsselstein.nl

>