Schrijven bij MIJ – Geen mens is een eiland

nov 20

Schrijven bij MIJ - Geen mens is een eiland

Schrijf je nu in voor dit inspirerende drieluik schrijfworkshops, gegeven door docenten Nouline Dijkstra en Mariola Dirkzwager!

Geen mens is een eiland. Toch leven we vaak wel zo. Geïsoleerd door de kracht die we ervaren als we op eigen benen staan. Bang voor de kwetsbaarheid die we voelen als we om hulp moeten vragen. Wanneer we een ander nodig hebben om onszelf te definiëren.
Geen mens is een eiland dus zullen we bruggen moeten slaan om onszelf met de ander te verbinden. Vaak lijken alle pijlers daarvoor echter te missen. Laten we ons leiden door taal die ons tegenstaat zonder oog te hebben voor de mens achter de woorden.
Alleen onvoorwaardelijke empathie kan ons redden: luisteren naar de mensen die anders denken en daarvan te leren. De dialoog in het grijze gebied tussen wit en zwart.

Ik kijk achter de woorden zoekend
naar de blikken die me zeggen
of ik je werkelijk ken, of jij mijn
zoektocht bent.

Op zoek naar de gedachten die
zich niet lieten vangen in de
contouren van een vuist
tegen de hemel. Een gebaar.

Ik kijk achter de woorden,
op zoek naar de mens.

Schrijf drieluik KIS(S)
We schrijven in relatie tot empathie over drie thema’s gekoppeld aan onderdelen van de expositie die in het museum aanwezig zijn. Welke kunst we uiteindelijk tijdens de workshops zelf in zullen zetten om te prikkelen en te inspireren wordt, ook voor onszelf, pas duidelijk bij het verder uitwerken van de workshops.


Kwetsbaar
Empathie bevindt zich, net als werk Blush van Martine Stig, op de flinterdunne scheidslijn tussen publiek en privé. En gaat gepaard met het ongemakkelijke gevoel dat onstaat bij het zien van de kwetsbaarheid van de ander.

Intiem
De basis voor deze workshop is, net als in het werk Phi en Laurine van Sander Breure & Witte van Hulzen, het menselijk gedrag en de rollen die mensen aannemen in hun dagelijks leven. In hoeverre is de empathische rol gekoppeld aan (intiem) fysiek contact.

Samen
Hoe vinden we door alle verschillen heen het gezamenlijk doel dat ons bergen doet verplaatsen. Zijn we samen sterker dan een ieder alleen? Gebaseerd op het werk When faith moves mountains van Francis Alÿs.

(S)chrijven

Wanneer: zondagen 24 en 31 januari en 7 februari 2021, 10.30 - 13.00 uur
Wie: volwassenen
Kosten: €25,-
Aanmelden: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. Schrijven bij MIJ

Martine Stig, Bloos, 2002

Sander Breure & Witte van Hulzen, Phi en Laurine, 2015, courtesy tegenboschvanvreden, Amsterdam

Francis Alÿs, When faith moves mountains, 2002 | Courtesy the artist and Jan Mot, Brussels

>