Schrijfreis ‘De Kleine Wereld’

mrt 21

Schrijfreis 'De kleine wereld' 

Wat als thuis geen plek is maar een gevoel


Deze online schrijfreis neemt je in vijf korte filmpjes al schrijvend mee door het boek ‘De kleine wereld’ en het leven van Herman de Man. De twee hoofd-personen uit het boek, Chef en Jochem, zijn de reisleiders. Elk filmpje bevat een schrijfopdracht die aansluit bij het thema van het boek. Aan de hand van deze creatieve schrijfopdrachten vergelijken we ‘De kleine wereld’ van toen met de kleine wereld van nu en schrijf je je eigen verhaal. We reizen al schrijvend langs plaatsen die in het boek voorkomen of te maken hebben met het leven van Herman de Man. In de schrijfopdrachten zijn elementen verwerkt die kenmerkend zijn voor zijn schrijfstijl. En ieder verhaal krijgt twee hoofdpersonen, een actieve net als Jochem en een beschouwende net als Chef.

Het boek ‘De kleine wereld’
Chef en Jochem zijn figuren uit de bedelaarsroman ‘De kleine wereld’ (1932) van Herman de Man gebaseerd op twee bestaande personen: Pieter Abraham Meyer, ofwel Piet Bokketouw, en Klaasje Kroon. In de roman lopen de twee zwervers van Lopik naar IJsselstein. Zij bedelen om hun kostje bij elkaar te krijgen, als dit niet lukt, gooien ze de ruiten van het stadhuis in met als doel voor deze daad in de cel gestopt te worden en zodoende te eten te krijgen. Dit gebeurde gemiddeld eens in de twee weken.

Hoe werkt het
Tijdens de Herman de Man maand (8 juli – 8 augustus 2021) ontvang je iedere vrijdag een link naar het filmpje met de schrijfopdracht. Je kunt deze schrijfreis dus vanaf iedere locatie volgen. Op basis van de schrijfopdrachten schrijf je week voor week je eigen verhaal. De schrijfreis is zo opgezet dat ervaring met schrijven niet nodig is. 

De schrijfreis ‘De kleine wereld’ is een bijdrage van Museum IJsselstein aan de Herman de Man maand die georganiseerd wordt door Stichting het Platteland. De schrijfreis is een productie van tekstschrijver Mariola Dirkzwager. Aanmelden voor deze schrijfreis kan via aanmelden@museumijsselstein.nl. De kosten voor de schrijfreis zijn € 20,00.

Wanneer: iedere vrijdag tussen 8 juli en 8 augustus 2021 ontvang je een filmpje met de schrijfopdracht van die week
Kosten: €20 voor het totaalpakket van 5 filmpjes 
Aanmelden: stuur een mail naar aanmelden@museumijsselstein.nl o.v.v. Schrijfreis De kleine wereld

>