Performances samen-zijn

mei 30

foto: Ties den Hartogh

samen-zijn

Multimediaal kunstenaar sven signe den hartogh zou op 30 juni, 1 en 2 juli een drietal interactieve performances geven: samen-zijn. Helaas moeten we dit drieluik uitstellen. Het project is onderdeel van de tentoonstelling Verwantschap.

Het idee voor het drieluik samen-zijn ontstond tijdens de lockdowns van de afgelopen twee jaar. Afgesloten, geïsoleerd waren we, terwijl de mens in essentie een sociaal wezen is. Nu samenkomen weer kan creëert sven drie performances die stuk voor stuk simpelweg verbinden en de behoefte vervullen om samen mens te zijn.   

In elke performance staat een essentieel aspect van het mens-zijn centraal: ademen, drinken en aandacht; in verbinding zijn met elkaar. Oude, oosters-mystieke en inheemse tradities vormen de inspiratie, maar de uitvoering is naar sven’s eigen interpretatie. Drie dagen lang vinden er elke dag meerdere sessies van een performance plaats: 

Breathe with me 
nieuwe datum volgt

Ademhaling verbindt ons, ook al kennen we elkaar niet 

In Breathe with me nodigt sven bezoekers uit samen te ademen. Dit gebeurt 1-op-1 in stilte, in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte. Daarin zit je op de grond, met jouw rug tegen sven’s rug aan. Welk ritme ontstaat, ongesproken? Je deelt en voelt iets essentieels en persoonlijks met een onbekende, hoe is dat?  

De sessie duurt zo lang als het duurt, voel je vooral niet gehaast. Het is niet nodig om je vooraf in te schrijven. [Om ook mensen die deze donderdag tijdens kantooruren moeten werken de kans te geven om de performance Breathe with me te ervaren, vinden de sessies plaats tussen 14.30 en 20.30 uur.]   

foto: Ties den Hartogh


Drink with me 
nieuwe datum volgt  
Theeceremonie zonder formaliteit  

Thee heeft rijke geschiedenis: het is wereldwijd na water de meest gedronken drank. Thee is een intieme knipoog naar de natuur, poëtisch in eenvoud: slechts blaadjes in heet water, maar met een enorme troostrijke kracht.  

In Drink with me drink je 1-op-1 thee met sven, in stilte. Samen aan een tafeltje in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte, vier je het samenkomen. ‘Het is overigens niet aan mij wat deze handeling met mensen doet’, zegt sven hierover, ‘Dat is aan de deelnemer zelf. Het doet wat ‘t doet.’   

De sessie duurt zo lang als het duurt, voel je vooral niet gehaast. Het is niet nodig om je vooraf in te schrijven. [Om ook mensen die deze vrijdag tijdens kantooruren moeten werken de kans te geven om de performance Drink with me te ervaren, vinden de sessies plaats tussen 14.30 en 20.30 uur.]  


Talk with me 
nieuwe datum volgt
De cirkel als symbool voor de eenheid van het leven 

Heb je weleens gehoord van de Sharing Circle? Deze traditie - afkomstig van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika - is door spirituele kringen omarmd om op een dieper niveau verbinding met elkaar te maken. Het gegeven is simpel: je zit in een kring en je luistert naar een ander. Als je wilt, deel je zelf wat je op je hart hebt; wat dat dan ook is. De sfeer is veilig en open, zonder oordeel, zonder ego.   

Deze laagdrempelige groepsperformance start met een korte meditatie. Sven nodigt je vervolgens uit om jezelf te ontmoeten in een ander.  

Om de vertrouwelijke sfeer te waarborgen hanteren we voor Talk with me een maximum van 12 deelnemers per sessie. Dat garandeert ook voldoende tijd voor iedereen om te spreken en te luisteren.  

[Vooralsnog zijn er twee sessies gepland: 
13.30 - 14.30 uur 
15.30 - 16.30 uur 

Aanmelden: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. samen-zijn Talk with me
Geef in je e-mailbericht aan naar welk tijdstip je voorkeur uitgaat.

Wanneer er meer aanmeldingen komen zullen we extra sessies inplannen.] 


>