Opening ‘mens maakt landschap maakt mens’

apr 23
Mens maakt landschap Niels Stomps | Waterlanders
Nieuwe tentoonstelling over Het Groene Hart

Opening mens maakt landschap maakt mens

Op zaterdag 16 juli opent de nieuwe tentoonstelling mens maakt landschap maakt mens, waarin het cultuurlandschap en identiteitsvorming in het Groene Hart centraal staan. Je bent van harte welkom op de opening, zaterdag 16 juli om 16.00 uur.

Over de nieuwe tentoonstelling

Het Groene Hart, hét ‘oer-cultuurlandschap’ van Nederland. Een baken van rust in de drukke Randstad-metropool, toch? Maar het Groene Hart verrommelt en brokkelt stukje bij beetje af. Het voortbestaan van dit unieke landelijke gebied ligt door allerlei bestuurlijke en planmatige ontwikkelingen van de laatste decennia voortdurend onder vuur.  

Wat zegt deze huidige omgang met dit unieke - en in 1000 jaar zorgvuldig gevormde - landschap over onszelf en onze huidige identiteit? Deze vraag staat centraal binnen het project mens maakt landschap maakt mens. 

Voor de tentoonstelling selecteerden gastcuratoren Dennis l’Ami en Arnold Hoogerwerf in samenwerking met conservator Amy Stenvert van Museum IJsselstein een reeks werken van gerenommeerde hedendaagse kunstenaars en fotografen. Een aantal van hen maakt speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk. Zij spraken daarnaast met diverse experts en integreerden die kennis in het project. Zodoende benadert mens maakt landschap maakt mens het Groene Hart-vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken: kunst, wetenschap, archiefmateriaal, ruimtelijke ordening en planologie. De tentoonstellingsmakers nodigen bezoekers en andere geïnteresseerden uit om zich onder te dompelen in deze perspectieven, om mee te denken en in gesprek te gaan over de toekomst van het Groene Hart. 

De tentoonstelling is tussen 16 juli en 25 september 2022 te zien bij Museum IJsselstein. In verband met de zomervakantie kiezen we ervoor de tentoonstelling in september groots af te sluiten met een finissage. Desalniettemin ben je van harte welkom om op zaterdag 16 juli om 16.00 uur met ons te proosten op de opening!

Lees meer over de tentoonstelling en deelnemende kunstenaars >> 

Mens maakt landschap Niels Stomps | Waterlanders

Niels Stomps | Waterlanders | 2022

Mens maakt landschap PolakVanBekkum | Graaschoreografieën

PolakVanBekkum | Graaschoreografieën | 2021

Wanneer: zaterdag 16 juli, 16.00 uur

Wie: iedereen
Kosten: gratis
Aanmelden: niet nodig

>