Open Monumentendagen

sep 08

Open Monumentendagen 2021

Het museum is gratis geopend, net als de Kasteeltoren. De tentoonstellingsmakers leiden belangstellenden rond door Verzamelden Mazen - Collective Loopholes en Kasteelheren. MIJ neemt ook deel aan Verborgen Tuinen van Sprokkelhorst, met een bijzonder optreden van Trio Triest. 

Trio Triest

IJsselstein is een schatkamer vol erfgoed en biedt een breed scala aan culturele initiatieven. Wat is er allemaal rondom MIJ te doen tijdens de Open Monumentendagen op 11 en 12 september 2021? 

Rondleiding door de curator

Op zaterdag 11 september geeft tentoonstellingsmaker Amy Stenvert om 14:30 uur een rondleiding door de museumzalen, waar momenteel Verzamelde Mazen - Collective Loopholes te zien is. Hierin stelt een groep jonge kunstenaars de collectie van IJsselsteins erfgoed, en de manier waarop een museum verzamelt, centraal. 

Bezoek het museum gratis!

Tijdens het hele weekend is MIJ gratis te bezoeken, op zaterdag tussen 12:00 en 17:00 en zondag van 13:00 tot 17:00 uur.

Op het museumplein staat een drankje voor je klaar. Je kunt hier je bezoek reserveren  > 

Trio Triest en de Verborgen Tuinen

Op zaterdagmiddag 11 september 2021 van 12:00 tot 17:00 uur geniet je van voorstellingen in 40 tuinen in IJsselstein tijdens Verborgen Tuinen van Mevrouw Klein Sprokkelhorst Met theater, muziek, zang, dans, poëzie en meer.

Op het museumplein speelt Trio Triest ontroerende levensliedjes met een vrolijke kwinkslag. 

Beleef in Coal.2 en Walkade 15 de historie van IJsselstein

Erfgoedkunstenaar Wim van Sijl haalt vele lagen lokale geschiedenis naar het heden. Tussen zijn 19e eeuwse kolenschuren ligt een tuin waar je de middeleeuwse stadsmuur terugvindt. In expositieruimte Coal.2 (aan de overkant van de straat) zie je Kasteelheren, een raamvertelling over 700 jaar IJsselstein. 

Reis door de Kasteeltoren

Ook de Kasteeltoren is tijdens de Open Monumentendagen toegankelijk. Hier is momenteel Herinneringen aan 7 dagen te zien, onderdeel van de raamvertelling Kasteelheren. In deze expo reis je aan de hand van beelden van Henk van Rooij en de kronieken van Wim van Sijl mee met Floris en Maximilliaan van Egmond, die in 1530 te paard van IJsselstein naar Bologna trokken voor de kroning van keizer Karel V. 

Kunst in het Zendstation

In het iconische Nozema gebouw is het decor voor een expositie van IJsselsteinse kunstenaars. Bezoek dit prachtige monument uit de jaren '30 komend weekend! Er zijn lezingen van onder andere Bernadet de Prins, wier werk eerder tijdens Empathie | Geen mens is een eiland te zien was, en van Aldwin Kroeze die ook de lessen van de MIJ Academie verzorgt.

Kijk op In IJsselstein voor het hele programma en de aanmeldlink, of lees meer op de website van Open Monumentendag

>